Τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο μειώνουν το λίπος στο σώμα

28/2/2014 18:18
Τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο μειώνουν το λίπος στο σώμα

Από τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς φαίνεται πως προστατεύουν οι τροφές που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τροφές όπως το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί μειώνουν τον σχηματισμό λίπους κοντά στα ζωτικά όργανα του σώματος και προστατεύουν από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται εξαιτίας του.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης ότι οι τροφές αυτές ενισχύουν τον σχηματισμό μυϊκής μάζας, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι το βούτυρο, τα περισσότερα τυριά, τα λιπαρά σημεία του κρέατος και τα γλυκά.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η σύνθεση των λιπαρών που υπάρχουν στις τροφές όχι μόνο επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιολογικά προβλήματα, αλλά επιπλέον καθορίζει σε ποιό σημείο του σώματος θα συσσωρευτεί το λίπος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, όσοι καταναλώνουν πολλές τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους και ειδικότερα κοντά στο συκώτι και την περιοχή της κοιλιάς, ενώ την ίδια ώρα έχουν τρεις φορές λιγότερη μυϊκή μάζα.