Τέλος σήμερα οι αιτήσεις για το ΠΕΔΥ!

27/2/2014 10:19
Τέλος σήμερα οι αιτήσεις για το ΠΕΔΥ!

Η τελευταία ημέρα είναι η σημερινή για την υποβολή αιτήσεων, από την πλευρά των γιατρών, για μεταφορά τους από τον ΕΟΠΥΥ στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

 

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μέχρι και τη Δευτέρα 24 Φεβρουάριου, από το σύνολο των 7.736 υπαλλήλων και γιατρών του ΕΟΠΥΥ είχαν κάνει αίτηση για να μπουν στο νέο σύστημα 2.553 που αντιστοιχούν στο 33,01% του συνόλου. Από αυτούς 213 είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 704 γιατροί και 1.636 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Τη Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι όσοι κάνουν αίτηση χάνουν δια παντός το δικαίωμα τους να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε υπολογισμούς κάθε λογής επιδίδεται ωστόσο τις τελευταίες ώρες ο Άδωνις Γεωργιάδης για να υπολογίσει τους γιατρούς που θα πάνε στο ΠΕΔΥ! Τα νούμερα φαίνεται ότι δε βγαίνουν καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, το ενδιαφέρον των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ήταν μάλλον χλιαρό.

Παρ' όλα αυτά αν τελικά ο αριθμός των γιατρών που θα δηλώσουν να πάνε στο ΠΕΔΥ είναι περιορισμένος, τότε θα σημάνει κάτι διαφορετικό: δε θα είναι δυνατόν να ανοίξουν άμεσα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις 20 Μαρτίου δηλαδή όπως έχει δεσμευτεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και αυτό επειδή όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, χρειάζονται περίπου 3000 με 3500 γιατροί για να τα λειτουργήσει.
 
Το πρόβλημα φαίνεται πάντως πως εστιάζεται στην περιφέρεια όπου μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης μόλις 2 στους 10 γιατρούς είχαν κάνει ηλεκτρονική αίτηση για να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ του Άδωνι.
 
Και θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε γνωρίζει και τι ειδικότητες θα έχει στη διάθεσή της για να στελεχώσει τα πολυιατρεία.

Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά από τους 5500 γιατρούς μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν κάνει δήλωση συνολικά 1207 γιατροί που αντιστοιχούν στο 24,14% του ιατρικού προσωπικού.

«Είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να υποβάλει αίτηση σε οποιαδήποτε υπηρεσία και δεν χρειάζεται την άδεια υπουργού. Οι απειλές του Υπουργού υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, θυμίζουν άλλες εποχές και αποτελούν όνειδος για το Πολίτευμα της χώρας μας. Η εκδικητική μανία του Υπουργού που εκ των πραγμάτων τον οδηγεί σε αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά, πρέπει να τεθεί υπόψη της Κυβέρνησης» απάντησε στον υπουργό ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής.