Μύκητες στα πόδια: Συμπτώματα και θεραπεία

26/2/2014 18:18
Μύκητες στα πόδια: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα πολύ συχνό κι ενοχλητικό νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς συχνά υποτροπιάζει με μεγάλη συχνότητα παρά τη θεραπεία.

 

Περίπου το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από μύκητες στα πόδια. Η μόλυνση συνήθως οφείλεται είτε σε candida είτε σε δερματόφυτο. Η αντιμετώπιση των μυκητιάσεων στα πόδια ήταν μέχρι πρόσφατα δύσκολη καθώς η θεραπεία (αλοιφή, κρέμα, φάρμακο) δεν κατόρθωνε να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις κλινικές μορφές μυκήτων των ποδιών:

Η πιο κοινή είναι η μορφή που προσβάλλει τα μεσοδακτύλια διαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου κι εκδηλώνεται με φαγούρα, ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκωπό χρώμα δέρματος που ξεφλουδίζει. Μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα κάτω από τα δάκτυλα, ενώ βελτιώνεται (στις αρχόμενες μορφές) όταν χρησιμοποιούνται ανοιχτά παπούτσια. Το πρόβλημα είναι οι υποτροπές που αντιμετωπίζονται με τοπικά μέτρα πρόληψης όπως καλό στέγνωμα των ποδιών μετα το μπάνιο για να μη μένει η υγρασία, συχνές αλλαγές κάλτσας, χρήση πούδρας που απορροφά την εφίδρωση.

Ένας άλλος τύπος είναι οι μύκητες που προκαλούν ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα στην κάτω επιφάνεια των δακτύλων και το πέλμα, ενώ το δέρμα εμφανίζει ξηρή, λεπιδώδη εμφάνιση ή και ρωγμές. Αυτός ο τύπος ονομάζεται υπερκερατωσικός.

Τέλος, υπάρχει μορφή μυκητίασης που μοιάζει με έκζεμα και εμφανίζεται αρχικά σαν φυσαλίδες με έντονη φαγούρα που σταδιακά ξεραίνονται ενώ εμφανίζονται και νέες. Αυτός ο τύπος μυκητίασης είναι συχνός το καλοκαίρι και εντοπίζεται κυρίως στην καμάρα του ποδιού.

Συνοπτικά τα συμπτώματα είναι:

·      Κοκκίνισμα, ερεθισμός, έντονη απολέπιση του δέρματος.

·      Κνησμός (φαγούρα) ανάμεσα στα δάκτυλα.

·      Αίσθημα καύσου και πόνου ανάμεσα στα δάχτυλα.

·      Δυσοσμία.

·      Μαλάκωμα του δέρματος (πληγή) μεταξύ των δακτύλων, στα πέλματα και στις φτέρνες).

·      Ξηρός φλοιός, οίδημα, φλύκταινες, κυστίδια.

Οι μυκητιάσεις των ποδιών μπορεί να προκαλούν έντονη δυσοσμία.Στις αρχόμενες καταστάσεις μυκητίασης των ποδιών αρκεί η τοπική αγωγή με αντισηπτικά σαπούνια και τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελ ή πούδρες για καθημερινή χρήση για θεραπεία. Οι κύριες αντιμυκητιασικές ουσίες για τοπική αγωγή είναι ιμιδαζολικά παράγωγα, αμορολφίνη, αλληλαμίνες. Επίσης βοηθά η χρήση ανοιχτών παπουτσιών και καλό στέγνωμα από την υγρασία.