Αμφιλεγόμενες ενέσεις που καίνε το λίπος

25/2/2014 17:17
Αμφιλεγόμενες ενέσεις που καίνε το λίπος

Μια εναλλακτική λύση για την λιποαναρρόφηση αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail. Όπως αναφέρει, η μέθοδος περιλαμβάνει ενέσεις που χορηγούνται τοπικά και λιώνουν το λίπος, το οποίο αποβάλλεται από τον οργανισμό από την ουροδόχο κύστη.

 

Οι ενέσεις αποτελούνται από ένα διάλυμα που περιέχει νερό και φυτικά πολυμερή, τα οποία συνδέονται στα τοιχώματα των κυττάρων του λιπώδους ιστού, διασπώντας το λίπος σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το λίπος, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, περνά στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέπτυξαν τις ενέσεις δεν σχηματίζεται ξανά στον οργανισμό, επειδή η σύνθεση των ενέσεων καταστρέφει τα κύτταρά του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ενέσεις χορηγούνται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το στομάχι, τα γόνατα, η πλάτη και ο λαιμός, ενώ οι μοναδικές παρενέργειες που προκαλούν είναι μερικές μελανιές και ίσως ένα ελαφρύ πρήξιμο, που παύει να υπάρχει μετά από 48 ώρες.

Ωστόσο, η χρήση τους έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες μπορεί να ευθύνεται για σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τον δρ Arun Ghosh από το ιδιωτικό νοσοκομείο Spire Hospital στο Λίβερπουλ, τέτοιες ενέσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, καθώς το λίπος στο αίμα μπορεί να μετατραπεί σε άλατα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.

Επίσης, ο δρ Yannis Alexandrides από γνωστή κλινική πλαστικής χειρουργικής του Λονδίνου, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί τέτοιες ενέσεις και πως δεν σκοπεύει να το κάνει, επειδή είναι πολύ καινούργιες στην αγορά και θεωρεί ότι πρέπει να ελεγχθούν πολύ περισσότερο για την αποτελεσματικότητά τους και όχι μόνο.

«Παρόλο που το κόστος τους είναι ελκυστικό, όσοι σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να ελέγξουν πρώτα τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν, οι οποίες παρέχουν σίγουρα και αποδεδειγμένα αποτελέσματα», είπε.