ΗΠΑ: Σπάνια ασθένεια προκάλεσε παράλυση σε είκοσι άτομα στην Καλιφόρνια

24/2/2014 15:15
ΗΠΑ: Σπάνια ασθένεια προκάλεσε παράλυση σε είκοσι άτομα στην Καλιφόρνια

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι γιατροί και τα νοσοκομεία της Καλιφόρνια μετά την προσβολή τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων από μια σπάνια ασθένεια τα συμπτώματα της οποίας μοιάζουν πάρα πολύ με εκείνα της πολιομυελίτιδας.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός πως παρά τις θεραπείας δεν βελτιώθηκε η κατάσταση τους.

«Αν και ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τον κόσμο, άλλοι ιοί μπορούν επίσης να πλήττουν τον μυελό των οστών, εμφανίζοντας ένα σύνδρομο που μοιάζει με αυτό της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο νευρολόγος του Στάνφορντ Κιθ βαν Χάρεν, βασικός συντάκτης της μελέτης αυτής με τα κρούσματα αυτά.

«Κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώθηκε μια σχέση ανάμεσα σε νέες μορφές εντεροϊού και στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα σε παιδιά στην Ασία και την Αυστραλία», εξήγησε ο ερευνητής.

«Αυτά τα πέντε κρούσματα επισημαίνουν τη δυνατότητα εκδήλωσης ενός συνδρόμου που μοιάζει με εκείνο της πολιομυελίτιδας στην Καλιφόρνια», τόνισε.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε ευρέως από τον πλανήτη με την ανάπτυξη ενός εμβολίου τη δεκαετία του 1950, αλλά η νόσος συνεχίζει να εμφανίζεται σε ορισμένες χώρες όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Αφγανιστάν.