Τι αποφασίστηκε για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;

24/2/2014 11:11
Τι αποφασίστηκε για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;

Η ιατρική συνταγή θα είναι απαραίτητη τελικά για την αγορά φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ καθώς το βράδυ της Κυριακής σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε τελικώς η άποψη του Άδωνι Γεωργιάδη. Ποιά ήταν όμως αυτή;

 

Ο υπουργός Υγείας δεν επιθυμούσε να πωλούνται ασπιρίνες, depon και άλλα απλά και καθημερινά σκευάσματα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τον συνάδελφο του υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος πίστευε ότι έπρεπε να διατίθενται ώστε να ανοίξει η αγορά, να έρθει ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.

Μετά από πολλές διαφωνίες και κόντρες Γεωργιάδη –Χατζηδάκη για το θέμα, χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ώστε οι δύο άνδρες να εμφανιστούν με κοινή γραμμή στην τρόικα την οποία θα συναντήσουν για την υπόθεση σήμερα αργά το απόγευμα.

Βέβαια μπορεί να κυριάρχησε η θέση Άδωνι, το ζήτημα όμως τώρα είναι πως θα πεισθούν και οι δανειστές μας που επιμένουν πως τα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να βρεθούν και μάλιστα άμεσα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με το επιχείρημα ότι θα μειωθούν οι τιμές.
 
Πάντως αν οι τροικανοί δεν πεισθούν και εμμείνουν στις απόψεις τους, σύντομα θα πρέπει να προωθηθεί η αλλαγή, γεγονός όμως που δε θα αρέσει καθόλου στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Άλλωστε για τον κλάδο η πώληση φαρμάκων σε αλυσίδες σουπερ μάρκετ είναι casus belli ενώ έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσουν ακόμη και σε πολυήμερες απεργίες δηλαδή σε κλείσιμο των φαρμακείων.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δε θέλει η κυβέρνηση έχοντας μάλιστα ανοικτό και το μέτωπο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.