Ψυχικές επιπτώσεις έχει η διακύμανση των μετοχών στο Χρηματιστήριο

21/2/2014 13:13
Ψυχικές επιπτώσεις έχει η διακύμανση των μετοχών στο Χρηματιστήριο

Αυξημένες ψυχικές διαταραχές και εισαγωγές στα νοσοκομεία προκαλεί η διακύμανση των μετοχών στο χρηματιστήριο, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ταϊβάν σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Health Policy and Planning.

 

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκοσμίως, που τεκμηριώνει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στις διακυμάνσεις των οικονομικών δεικτών του χρηματιστηρίου και τις ψυχικές διαταραχές σε εθνική κλίμακα. Η κατ' εξοχήν ομάδα κινδύνου είναι οι μεσήλικες άνδρες, πιθανότατα επειδή αυτοί είναι που ασχολούνται περισσότερο με το χρηματιστήριο.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ταϊπέι και του Ντονγκ Χούα, συσχέτισαν τις αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Ταϊβάν, με τις καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998 - 2009.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, μια πτώση 1% του χρηματιστηριακού δείκτη σε μια ημέρα σχετιζόταν με αύξηση κατά 0,36% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές, την ίδια ημέρα. Όταν ο δείκτης των μετοχών έπεφτε για πέντε συνεχόμενες ημέρες, παρατηρούνταν αύξηση 1,6%, κατά μέσο όρο, στις εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Αν και η σχέση αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα, η ψυχική υγεία των ανδρών φαινόταν να επηρεάζεται περισσότερο. Από άποψη ηλικίας, η χαμηλή αποδοτικότητα των μετοχών είχε αντίκτυπο κυρίως στους άνδρες, 45-54 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πιο ευάλωτοι στις ψυχικές διαταραχές είναι οι μη προνομιούχοι μιας κοινωνίας, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης οι πιο φτωχοί να πιέζονται περισσότερο και ψυχολογικά.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες (μεταξύ άλλων, μέσω του χρηματιστηρίου) και σε πιο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού σε αρκετές χώρες. Και η νέα μελέτη δείχνει ότι, η οικονομική ύφεση, εκτός από ανεργία και μειωμένα εισοδήματα, πλήττει ψυχολογικά και όσους διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια σε μετοχές.

Γενικότερα όμως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, πέρα από τους επενδυτές, μια πτωτική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζει όχι μόνο το κλίμα στην οικονομία, αλλά και την ψυχολογική διάθεση του κοινού (ακόμα κι αυτών που δεν ασχολούνται με το χρηματιστήριο), πράγμα που ευνοεί την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων σε ένα πληθυσμό.

www.health.in.gr