Εγκυμοσύνη: Αλλάξτε τρόπο ζωής και μειώστε τον κίνδυνο αποβολής

19/2/2014 17:10
Εγκυμοσύνη: Αλλάξτε τρόπο ζωής και μειώστε τον κίνδυνο αποβολής

Πάνω από το ένα τέταρτο των αποβολών θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών, υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την Δρ Ανν-Μαρι Νυμπο Άντερσεν, διαπίστωσαν ότι η άρση περισσοτέρων από 20 κιλών καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και η παχυσαρκία ή η υπερβολική αδυναμία, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Οι γυναίκες μετά τα 30, που πίνουν αλκοόλ και εργάζονται νυχτερινές βάρδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης διατρέχουν κίνδυνο αποβολής.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το health.in κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις μετά την ιατρική παρακολούθηση 91.427 γυναικών, από το Εθνικό Αρχείο Γεννήσεων της Δανίας, την περίοδο 1996-2002. Το 3,5% είχε αποβάλει. Επικεντρώθηκαν σε στοιχεία που να συνέδεαν τις αποβολές με τον τρόπο ζωής.

Πιστεύουν λοιπόν ότι πρόκειται για τροποποιήσιμους παράγοντες που οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να ελέγχουν κατά τη διάρκεια της κύησης, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος αποβολής.

«Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, οι αποβολές είναι θέμα πρόληψης. Διαφορετικοί παράγοντες του τρόπου ζωής προκαλούν την διακοπή της κύησης, σε μεγαλύτερη μάλιστα έκταση από τους βιολογικούς. Καθένας λοιπόν, άνδρας ή γυναίκα, καθώς οι αρχές υγείας θα πρέπει έχουν κατά νου ότι η αναβολή της εγκυμοσύνης για μετά τα 30 ενέχει σοβαρό κίνδυνο αποβολής», τονίζει η Δρ Νυμπο Άντερσεν.