Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο

17/2/2014 19:19
Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο

Είναι αξίωμα ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπάει εξίσου άνδρες γυναίκες, νέους, και ηλικιωμένους. Όμως μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η εμφάνιση καρκίνου (οποιασδήποτε μορφής) στους άνδρες είναι συχνότερη σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα οι πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο ένας άνδρας είναι περισσότερες από μια γυναίκα με τον ίδιο καρκίνο.

 

Όπως ανακοίνωσε ο ερευνητικός οργανισμός Cancer Research UK, οι άντρες έχουν 50% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες

Συγκεκριμένα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν ετησίως από καρκίνο 4,6 εκατομμύρια άντρες - ή 126 άντρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις γυναίκες είναι 3,5 εκατομμύρια ή 82 ανά 100.000.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα είδη καρκίνου που προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες, εκτός από τον καρκίνο του προστάτη που προσβάλλει μόνο τους άνδρες.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι καρκίνοι όχι μόνο χτυπούν περισσότερο τους άνδρες αλλά και οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες καταγράφουν περισσότερους θανάτους.

ηλαδή εάν για παράδειγμα ο ίδιος καρκίνος χτυπήσει έναν άνδρα και μια γυναίκα, η γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει.Γενικά το ποσοστό που μπορεί κάποιος άνδρας να πεθάνει από ένα καρκίνο σε σχέση με μια γυναίκα είναι μεγαλύτερο κατά 6%.

Αν αναφερόμαστε στην ίδια μορφή καρκίνου (πχ καρκίνος στο πάγκρεας και για τους 2) τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 12%. Πάντως υπάρχει και μια μορφή καρκίνου όπου οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους άνδρες. Στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι καρκίνοι που κοστίζουν τις περισσότερες ζωές είναι παγκοσμίως αυτοί του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου, οι οποίοι ευθύνονται συνολικά για σχεδόν τους μισούς από τους ετήσιους θανάτους από καρκίνο και στα δύο φύλα.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από ανάλυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν επίσης ότι οι άντρες έχουν κατά σχεδόν 25% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Όπως εξήγησε ο δρ Νικ Όρμιστον-Σμάιθ, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Cancer Research UK, η αυξημένη θνησιμότητα των ανδρών από καρκίνο ίσως οφείλεται στο ότι σε αυτούς ανιχνεύονται συχνότερα καρκίνοι που δύσκολα αντιμετωπίζονται, όπως αυτοί της ουροδόχου κύστεως, του ήπατος, του πνεύμονος και του οισοφάγου.