Υπερψηφίστηκαν τα άρθρα για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο ΠΕΔΥ

12/2/2014 10:22
Υπερψηφίστηκαν τα άρθρα για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο ΠΕΔΥ

Με 152 ψήφους υπερψηφίστηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την διαθεσιμότητα και κινητικότητα των εργαζομένων στον οργανισμό, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε σύνολο 267 βουλευτών που ψήφισαν, οι 152 έδωσαν το πράσινο φως και οι 115 ψήφισαν «όχι». Ακολουθούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις γιατρων και εργαζομενων στον πρώην ΕΟΠΥΥ.
 
Εκατοντάδες γιατροί –περίπου 3000 ευελπιστεί ο Άδωνις Γεωργιάδης- θα δούνε την πόρτα εξόδου καθώς δεν αναμένεται να αποδεχθούν τη σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα έφερνε λουκέτα στα ιατρεία τους.

Και αυτή η σχέση εργασίας είναι που έβαζε και βάζει τις μεγαλύτερες φωτιές στο χώρο της υγείας. Ωστόσο οι γιατροί εντός των επόμενων ημερών και μέσα σε διάστημα επτά ημερών θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα Άδωνι: Μέσα ή έξω από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;

Από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί και η απόλυσή τους καθώς εάν δε δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα απολυθούν αυτοδικαίως.
 
Η ρύθμιση αυτή είναι που φαίνεται να έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί να πάρει τον κόσμο με το μέρος της καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να καλύψει τα κενά στην περίθαλψη με τον ιδιωτικό τομέα.

Με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά κέντρα όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι ειδικά σε πόλεις και σημεία όπου θα μπει λουκέτο και σε πολυιατρεία.