Φαρμακευτικές εταιρείες και αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζονται για νέες θεραπείες

5/2/2014 17:17
Φαρμακευτικές εταιρείες και αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζονται για νέες θεραπείες

Προκειμένου να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας δέκα κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες. Μια συνεργασία μάλιστα που υποστηρίζεται και από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, οι φαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ θα μοιραστούν δεδομένα, δείγματα ιστών και αίματος, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Η «Σύμπραξη για την Επιτάχυνση της Παρασκευής Φαρμάκων», όπως ονομάστηκε η συμφωνία, θα κοστίσει περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια και θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Bristol-Myers Squibb Co, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Takeda Pharmaceuticals και Sanofi.

Η συμφωνία απαγορεύει στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ανακάλυψη για να αναπτύξουν δικό τους φάρμακο έως ότου το πρόγραμμα δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της ανακάλυψης αυτής.