Φώτης Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το ΠΕΔΥ

5/2/2014 13:50
Φώτης Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το ΠΕΔΥ

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας και την δημιουργία του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλά από θέσεις μεταρρύθμισης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προανήγγειλε το πρωί της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τομέα Υγείας του κόμματος για την παρουσίαση των θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Όμως, το σχέδιο όνομου του υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές".

 'Η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο, επειδή είναι υπέρ της μεταρρύθμισης και της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας', υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Τη διαφωνία τους σε βασικά σημεία του νομοσχεδιου εξέφρασαν την Τετάρτη η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ κ. Κατερίνα Μάρκου, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, υπεύθυνος για τα θέματα Υγείας του κόμματος κ. Γρηγόρης Καραγρηγορίου, ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ κ. Χρήστος Μιχαηλίδης και το μέλος του τομέα Υγείας κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.
 κ. κ.Πάσχει

Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο πάσχει σε πολλά και ουσιαστικά σημεία. Ειδικότερα, υπάρχει ανάγκη για:

- Απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των υπηρεσιών και μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τις οποίες το νομοσχέδιο προβλέπει το ανήκουστο να παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον ένα μήνα.
- Σαφήνεια στη μορφή των οργανωτικών σχέσεων του ΕΟΠΥΥ με τις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), τους φορείς και τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
- Συγκεκριμένη πρόβλεψη επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει ουσιαστικά το ρόλο του στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
- Συστηματική οργανωτική και διοικητική ετοιμασία του ΕΟΠΥΥ και των ΔΥΠΕ να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες και δομές που τους ανατίθενται.

- Σαφήνεια στις εργασιακές προοπτικές του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
- Συστηματικό σχεδιασμό της πραγματικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού από ένα δίκτυο μονάδων ή Κέντρων Υγείας και ομάδων οικογενειακής ιατρικής, με βάση τεκμηριωμένη καταγραφή των αναγκών.
- Συστηματικό σχεδιασμό του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας της ομάδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών και του ρόλου του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
- Συστηματικό σχεδιασμό του τρόπου οργάνωσης της νοσηλείας κατ΄ οίκον και της παροχής συνολικής φροντίδας προς τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.