Ποια νοσήματα επιδεινώνονται το πρωί;

3/2/2014 14:14
Ποια νοσήματα επιδεινώνονται το πρωί;

Ο κανόνας είναι ότι το πρωί ξυπνάμε ανανεωμένοι και έτοιμοι για τη νέα μέρα που βρίσκεται μπροστά μας. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς πολλά συμπτώματα και νοσήματα τείνουν να επιδεινώνονται με το πρώτο φως του ήλιου.

 

Να μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Βήχας. Για τους ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες), τους καπνιστές, τους πάσχοντες από άσθμα αλλά και όσους έχουν γρίπη ή κρυολόγημα, το πρωί είναι συνώνυμο με έντονο βήχα.

Ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα, όπως είθισται να αποκαλείται, είναι μία μορφή αρθρίτιδας που σχετίζεται με την πλούσια σε κρέας και αλκοόλ διατροφή και προσβάλλει ολοένα περισσότερους ενήλικες (υπολογίζεται ότι πλέον προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού στις χώρες της Δύσης).

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η ασθένεια αυτή, που ο κόσμος αποκαλεί «σπαστική κολίτιδα», προσβάλλει το 11-14% του ελληνικού πληθυσμού, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι διπλάσιες από τους άντρες.

Πονόλαιμος. Όποια κι αν είναι η αιτιολογία του, ο πονόλαιμος έχει την τάση να είναι χειρότερος το πρωί. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι ο λαιμός έχει «στεγνώσει» στη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή έχει αποξηρανθεί ο βλεννογόνος που επιστρώνει το στόμα και την αεροφόρο οδό, κατά την δρα Σέλμπι.

Πονοκέφαλος. Πολλά είδη πονοκεφάλου αρχίζουν ή εκδηλώνονται το πρωί, κατά τον δρα Άντυ Ντώσον, επικεφαλής της Κλινικής Κεφαλαλγίας του King’s Collegeστο Λονδίνο (KCL).

Κατάθλιψη. Οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά ξυπνούν το πρωί με πάρα πολύ κακή ψυχική διάθεση και άγχος, που χρειάζονται ώρες για να αμβλυνθούν.

Πόνος στη μέση ή τον αυχένα. Ένας ενήλικας στους τρεις νιώθει πόνο στη μέση ή/και στον αυχένα του το πρωί που ξυπνάει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας (BCA), στην οποία συμμετείχαν 2.400 εθελοντές.

Βουητό στα αυτιά. Οι εμβοές, όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλουν ένας στους δέκα ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή τους - και ένα από τα συχνότερα παράπονα είναι ότι επιδεινώνονται δραματικά το πρωί που ξυπνάνε.

Ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι μία ρευματική πάθηση που προκαλεί πόνους στους μυς και στους συνδέσμους (αλλά όχι στις αρθρώσεις) όλου του σώματος, καθώς και έντονη κόπωση, που μπορεί να επιμείνουν επί μήνες ή χρόνια.