Συνεργασία Άδωνι - Χατζηδάκη για τα φάρμακα

3/2/2014 12:30
Συνεργασία Άδωνι - Χατζηδάκη για τα φάρμακα

«Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ έχει ήδη αναρτηθεί το νέο δελτίο με τις νέες προτεινόμενες τιμές. Έχουμε παρά πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, σχεδόν σε όλα τα φάρμακα» δήλωσε, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δείχνοντας πάλι τη διαφωνία του για την πώληση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων εκτός φαρμακείων.

 

Διευκρίνισε ότι, έχει άριστη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και ότι έχει ήδη καθοριστεί συνάντησή τους τις επόμενες ημέρες για το θέμα της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ επισήμανε ότι οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού.

Μαζί θα εμφανιστούν τελικά στην τρόικα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας προκειμένου να υποστηρίξουν μια κοινή γραμμή για τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ. Ελέω… εκλογών Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης τα …βρίσκουν υποχρεωτικά μετά από τη σχετική παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
 

Έτσι οι δύο υπουργοί θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή στα ΜΗΣΥΦΑ ζητώντας από την τρόικα να μη διατεθούν τα φάρμακα χωρίς συνταγή στα σούπερ μάρκετ αλλά να απελευθερωθούν οι τιμές τους προς τα κάτω αφού θα ορισθεί ανώτατο όριο πώλησης.
 
Βέβαια τη θέση αυτή είναι άγνωστο αν θα τη δεχθεί η τρόικα καθώς οι δανειστές μας εκτιμούν πως μόνο με το άνοιγμα της αγοράς μπορούν να δημιουργηθούν οι ανταγωνιστικές συνθήκες και να μειωθούν οι τιμές.
 
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αν τα φάρμακα διατεθούν στα σούπερ μάρκετ αρχικά μπορεί να πωλούνται φθηνά στη συνέχεια όμως οι τιμές τους θα αυξηθούν λόγω μονοπωλιακής κατάστασης που θα δημιουργηθεί.
 
Πάντως φαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη και από το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 12.500 φαρμακεία ενώ οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εξαιρετικά έντονες.