Τελικά πόσο καλό κάνουν τα ψάρια;

30/1/2014 18:18
Τελικά πόσο καλό κάνουν τα ψάρια;

Tον περασμένο Δεκέμβριο, μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition, ανέτρεψε την παγιωμένη αντίληψη ότι μια πλούσια σε ψάρια διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, στην τρίτη ηλικία.

 

Αλλά, στο πρώτο τεύχος του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics για το 2014, μια νέα έρευνα αποκαθιστά τη φήμη των ψαριών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια είναι η απόλυτη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα διατροφικά λιπαρά για έναν υγιή ενήλικα θα πρέπει να του παρέχουν το 20% με 35% της ενέργειας που χρειάζεται, με αυξημένη κατανάλωση n-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και περιορισμένο των κορεσμένων και trans λιπαρών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, άρα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν ω-3 λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές, όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, αλλά αυτός ο τύπος «καλού» λιπαρού, το α-λινολενικό οξύ, μετατρέπεται εν μέρει μόνο σε EPA και DHA από τον οργανισμό μας. Επίσης, δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ όσο τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών.