Το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

29/1/2014 21:05
Το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεις στον οργανισμό που να καταστήσουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι η αιθανόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποση και το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 16 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 6.251 πάσχοντες από μελάνωμα και υγιείς εθελοντές, εξετάζοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσοι έπιναν αλκοόλ είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει μελάνωμα - με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει μελάνωμα και όσοι έπιναν δύο ποτά την ημέρα είχαν κατά 18% υψηλότερο κίνδυνο.

Αντίστοιχα, όσοι έκαναν κατάχρηση αλκοόλ (έπιναν τουλάχιστον τέσσερα ποτά την ημέρα) είχαν κατά 55% υψηλότερο κίνδυνο.

Ένα ποτό ορίσθηκε ως 12,5 γραμμάρια αλκοόλ και αντιστοιχεί σε ένα ποτηράκι κρασί ή 250 ml «δυνατή μπύρα».

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλκοόλ κάνει τον κόσμο πιο ριψοκίνδυνο και έτσι, αν καταναλωθεί στην παραλία ή δίπλα σε μία πισίνα, μπορεί να ωθήσει κάποιον να μην λάβει μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Ρόλο μπορεί να παίζουν και βιολογικές αλλαγές που επιφέρει το αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.