Στα φαρμακεία χωρίς διατίμηση τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

28/1/2014 15:01
Στα φαρμακεία χωρίς διατίμηση τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

Στη λύση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία, αλλά χωρίς να είναι στη διατίμηση, προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα αυτό.

 

Η πρόταση που θα υποβληθεί στην Τρόικα είναι εισήγηση του υπουργείου Υγείας και έλαβε την έγκριση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου κατά την συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, ενώ χθες την περιέγραψε στους ομολόγους του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο, εξακολουθεί να διατυπώνει επιφυλάξεις ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι υπέρμαχος της απελευθέρωσης και των σημείων πώλησης, ώστε να πωλούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα και από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την πρόταση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση , τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, αλλά η τιμή τους θα απελευθερωθεί .

Για την ακρίβεια θα τεθεί εκτός διατίμησης, αλλά εξετάζεται να τεθεί ένα πλαφόν σε ενδεχόμενη άνοδο. Αυτό το πλαφόν θα είναι είτε οι σημερινές τιμές, είτε μια μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση κατά 10%. Βέβαια η εμπειρία έχει δείξει ότι η θεσμοθέτηση πλαφόν έχει ως αποτέλεσμα το πλαφονάρισμα των τιμών. Ετσι, μπορεί να ακυρώσει de facto την μεταρρύθμιση, αφού στόχος της υποτίθεται πως είναι η μείωση των τιμών των συγκεκριμένων σκευασμάτων.