Εργαστηριακοί υπάλληλοι ΕΟΠΥΥ: "Το κράτος ξεφορτώνεται την υγεία για να την νπαραχωρήσει σε ιδιώτες"

24/1/2014 16:26
Εργαστηριακοί υπάλληλοι ΕΟΠΥΥ: "Το κράτος ξεφορτώνεται την υγεία για να την νπαραχωρήσει σε ιδιώτες"

"Λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ στην Βουλή, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για όσους είτε προσποιούνται είτε πραγματικά δεν καταλαβαίνουν. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά κατατίθεται προκειμένου να γίνει η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αμιγώς διαχειριστή των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις υγειονομικές εισφορές καθενός εργαζομένου", επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαστηριακοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

 

Η νέα «πρωτοβάθμια» μοιάζει να είναι το αναγκαίο κακό για να ξεφορτωθεί σταδιακά το κράτος την δημόσια παροχή υγείας. Αν η πραγματική μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ήταν ο στόχος δεν θα περιγραφόταν με τόσο αόριστο και δαιδαλώδη τρόπο η σύστασή της στο παρόν νομοσχέδιο. Οι πολίτες παίρνουν την υπόσχεση της ελεύθερης πρόσβασης, πληρώνοντας συμμετοχή, σε υπηρεσίες υγείας, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να πληρώνει τα υπόλοιπα με τα χρήματα που από τον πολίτη και πάλι παίρνει, ορίζοντας όμως το τίμημα με τον κανονισμό παροχών του.

Στην ουσία το νομοσχέδιο και με αυτό ο καθένας μας εξουσιοδοτεί τους τεχνοκράτες του ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου της υγείας με τους οποίους αυτοί συναλλάσσονται-διαπραγματεύονται, ώστε να αποφασίζουν για την υγεία μας αλλά και για το κόστος της.

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφασίζει και να αναπροσαρμόζει όπως νομίζει τόσο  το είδος των παροχών όσο και το ύψος της συμμετοχής αλλά και την συνολική αποζημίωση η οποία είναι στην ουσία  το πραγματικό κόστος για το κράτος

Πολλοί έβλεπαν ως παράδοξο τον διπλό χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή αλλά και ως παραγωγό υπηρεσιών υγείας. Γιατί;

Τις εισφορές οι ασφαλισμένοι τις πληρώνουν προκειμένου να έχουν δωρεάν υγεία. Προφανώς δεν βλέπουν καμιά παραδοξότητα στο γεγονός πως στο εξής με τον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστική εταιρία, το κράτος (ΕΟΠΥΥ) θα αγοράζει υποτίθεται υπηρεσίες υγείας και από τον εαυτό του (Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.)

Αυτή είναι η αληθινή παραδοξότητα και πρόκειται να  αναιρεθεί μόνο με ένα τρόπο. Όταν ο ΕΟΠΥΥ γίνει ιδιωτική εταιρία κάποιου τύπου, με απολύτως προνομιακή θέση ανάμεσα στις άλλες ασφαλιστικές αφού οι εισφορές που συγκεντρώνει είναι υποχρεωτικές. Τότε θα ολοκληρωθεί το έργο και θα επιβεβαιωθούν απόλυτα οι λόγοι της παραίτησης του πρώην Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ .Παπαγεωργόπουλου.