Γιατι το πρωινό είναι τόσο απαραίτητο;

20/1/2014 16:38
Γιατι το πρωινό είναι τόσο απαραίτητο;

Έχει αποδειχθεί ότι ως μέρος της διατροφής είναι αναγκαίο και απαραίτητο καθώς προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, μετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο.

 

Ειδικά μάλιστα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη με ινσουλινοθεραπεία και εντατικοποιημένα σχήματα η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη.

1. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ +ΜΕΤΑΛΛΑ
 
Η αποφυγή πρωινού συνεπάγεται σε μεγάλο ποσοστό, χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, με τελικό αποτέλεσμα τη μικρότερη συνολική ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη (ΗΣΠ) κυρίως σε βιταμίνες Α, Ε, D, B6 και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο. Η έλλειψη αυτή δεν μπορούσε να καλυφθεί από τη διατροφή στα επόμενα γεύματα της μέρας.
 
2. ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
 
Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός τροφών με αποφυγή κορεσμένων λιπαρών, περισσότερες φυτικές ίνες (δημητριακά) καλής ποιότητας πρωτεΐνη και ασβέστιο (γαλακτοκομικά)
 
3. ΦΥΛΛΙΚΟ
 
Η λήψη δημητριακών εξασφαλίζει και μεγάλο μέρος της συνολικής διαιτητικής πρόσληψης φυλλικού με τα ποσοστά να είναι 25% της ΗΣΠ, ενώ μπορεί να καλύψει μέχρι το 100%-320% της ΗΣΠ (ειδικότερα όσα είναι πλούσια σε όλο το φύτρο του σιταριού)
 
4. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
 

Μελέτες δείχνουν πως ένα σωστά ισορροπημένο πρωινό συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού και στη μειωμένη πρόσληψη λίπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γυναίκες που έτρωγαν πρωινό πάνω από 7 φορές στις δύο εβδομάδες ζύγιζαν 3,6 κιλά λιγότερο κατά μέσο όρο, από όσες έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου.
 
5. ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ
 
Περιορίζει σημαντικά το φαινόμενο της βραδινής υπερφαγίας μιας από τις κυριότερες αιτίες αύξησης του βάρους (αφού συνδυάζεται με μηδενική σωματική δραστηριότητα, τηλεόραση, Η/Υ κτλ)
 
6. ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
 

Τέλος όσα άτομα παίρνουν πρωινό καταναλώνουν λιγότερα σνακ μειώνουν την ανάγκη για «τσιμπολόγημα» και μπορούν να διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την απώλεια βάρους σε περίπτωση δίαιτας, σε αντίθεση με όσους έπαιρναν σχεδόν αμέσως τα «χαμένα» κιλά.
 
Αν και δεν αποτελεί μέρος της Ελληνικής κουλτούρας, τα δεδομένα είναι με το μέρος του. Βάλτε λοιπόν πρωινό στη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας.
Το πρωινό κάνει καλό.

Βασιλική Παπαδοπούλου, Ειδικός Παθολόγος