Χρειάζεται περιποίηση το δέρμα των ανδρών;

17/1/2014 12:08
Χρειάζεται περιποίηση το δέρμα των ανδρών;

Η εποχή που η περιποίηση προσώπου ήταν αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών, έχει παρέλθει προ πολλού. Η ανδρική επιδερμίδα, αν και είναι διαφορετική από την γυναικεία, έχει ακριβώς την ίδια, ή και περισσότερη ανάγκη για ενυδάτωση και περιποίηση.

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το έντονο στρες, η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία  UVA – UVB, οι κλιματολογικές συνθήκες, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη φροντίδας έχουν σαν αποτέλεσμα την φθορά. Δηλαδή ερεθισμένο δέρμα, συσσώρευση σμήγματος και εμφάνιση ακμής. Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών, ο ίδιος μας ο καθρέφτης.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνδρες θα ήθελαν η εξωτερική τους εμφάνιση να ήταν διαφορετική. Για τον λόγο αυτό καταφεύγουν σε ινστιτούτα ομορφιάς, ή και σε ακόμη πιο δραστικά μέσα, όπως η πλαστική χειρουργική, ή η εμφύτευση μαλλιών.

Στην Ελληνική κοινωνία οι άνδρες έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να ξεπερνούν τα διάφορα ταμπού που προϋπήρχαν και εμφανίζουν αυξημένη την ανάγκη για μια πιο προσεγμένη και κυρίως φροντισμένη εμφάνιση.

Έχουν όμως τις ίδιες ανάγκες, η ανδρική με την γυναικεία επιδερμίδα;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η διαφορά μέχρι την εφηβική ηλικία είναι πολύ μικρές. Από εκεί και ύστερα οι ορμόνες διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην διαφοροποίηση της επιδερμίδας των δύο φύλων. Στους άνδρες υπάρχει κυρίως τριχοφυΐα στο πρόσωπο, αλλά και σε αρκετά σημεία του σώματος, επίσης η επιδερμίδα είναι πιο λιπαρή και πιο τραχεία. H διαδικασία γήρανσης αρχίζει αργότερα στους άνδρες, γύρω στα (50-55) σε σχέση με τις γυναίκες στα (40-45). Διότι στο γυναικείο δέρμα παρατηρείται ταχύτερη μείωση της ποσότητας της ελαστίνης του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Παρ’ όλα αυτά κι η επιδερμίδα του άνδρα φθείρεται, αν και πιο αργά από της γυναίκας, υποφέρει πάντως από τους ίδιους παράγοντες. Το παλιό στερεότυπο του άνδρα που οδηγεί ένα κομψό αυτοκίνητο έχει αντικατασταθεί από την εικόνα ενός άνδρα με περιποιημένο πρόσωπο και σώμα.

Έτσι λοιπόν κι ο άνδρας μπαίνει στο ίδιο πρόγραμμα με την γυναίκα. Χρειάζεται καθαρισμό δέρματος σε ινστιτούτο ομορφιάς, αλλά και καθημερινό καθαρισμό στο σπίτι. Απολέπιση για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, επίσης ενυδάτωση για να επαναφερθεί η φυσική ισορροπία μετά το ξύρισμα. Αντιγήρανση για να προληφθεί, ή να επανορθωθεί η βλαβερή συνέπεια του χρόνου, ειδικά δε τους καλοκαιρινούς μήνες, η αντηλιακή προστασία δεν πρέπει να αμελείται.

Ο σύγχρονος άνδρας θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την αυξημένη τριχοφυΐα και τον δασυτριχισμό. Η εξελιγμένη επιστήμη των λέιζερ, δίνει αξιόπιστη και μόνιμη λύση και σε αυτό το πρόβλημα τα τελευταία 15 χρόνια.