Απελπισμένοι χιλιάδες ασθενείς στη χώρα!

17/1/2014 11:11
Απελπισμένοι χιλιάδες ασθενείς στη χώρα!

Σε απελπισία βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες ασθενείς στη χώρα που ψάχνουν με τα κυάλια να βρουν γιατρό να τους συνταγογραφήσει φάρμακα αλλά δε βρίσκουν. Για ποιό λόγο;

 

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες γιατροί τις τελευταίες ημέρες καθώς το πλαφόν στη συνταγογράφηση που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου δεν τους επιτρέπει να χορηγήσουν φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Τα τελευταία 24 ωρα μάλιστα εξαγριωμενοι ασθενεις τρέχουν από ιατρείο σε ιατρείο για να βρούνε γιατρό που να μη  έχει κλείσει το πλαφόν που έχει τεθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Αδωνι Γεωργιάδη οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο που είχαν πέρυσι.
Συγκεκριμένα από τις αρχές του νέου έτους οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τη συνταγογράφησή τους κατά 20% σε σχέση με τις συνταγές που είχαν χορηγήσει το 2013.
 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούν να χορηγούν λιγότερα φάρμακα στους ασθενείς παρότι οι δωρεάν επισκέψεις από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν διπλασιαστεί ειδικά για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα τώρα που τα πολυιατρεια του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά λογω απεργιών ενώ θα βάλουν και επίσημο λουκέτο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας στον οργανισμό.
 
Και το ζήτημα είναι ότι κάθε γιατρός έχει στη διάθεση του συγκεκριμένο ποσό για να γράψει φάρμακα, το οποίο αν το ξεπεράσει θα πέσει ο ...κόφτης από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Ήδη σε πολλούς γιατρούς έχει έρθει μήνυμα να σταματήσουν τις συνταγές για τον Ιανουάριο παρότι δεν έχουν εξετάσει και συνταγογραφήσει  ούτε για τους μισούς τους ασθενείς.
 
Και το ζήτημα είναι ότι πλέον ασθενείς και ειδικά βαριά πάσχοντες δεν μπορούν να βρουν γιατρό να τους γράψει φάρμακα ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν του.

Άλλωστε ποιος γιατρός θα "έκαιγε" το πλαφόν του στους δωρεάν ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και δε θα το κρατούσε για τους δικούς του ιδιώτες ασθενείς.
Η "κουρεμένη" ρύθμιση αφορά το σύνολο των ιδιωτών γιατρών της χώρας που φθάνουν  τις 60.000.
 
Και το θέμα είναι επίσης ότι σε αυτήν τη διαδικασία ευνοούνται όσοι γιατροί την περασμένη χρονιά είχαν παρατυπήσει και υπερσυνταγογραφουσαν καθώς θα μειωθεί και σε εκείνους το πλαφόν στα φάρμακα κατά 20% αλλά και στους υπόλοιπους που είχαν κάνει οικονομία και είχαν γράψει λιγότερες συνταγές.
 
Να σημειωθει οτι σύμφωνα με τη ρυθμιση Αδωνι Γεωργιαδη η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013.

Πάντως ήδη πολλές διαμαρτυρίες έχουν φθάσει στο γραφείο του υπουργού Υγείας ο οποίος φαίνεται να σκέφτεται πλέον αλλαγές στο μέτρο που επιβλήθηκε από τις αρχές του 2014.