Σημάδια που μαρτυρούν πως πρέπει επειγόντως να φροντίσετε τα δόντια σας

16/1/2014 20:44
Σημάδια που μαρτυρούν πως πρέπει επειγόντως να φροντίσετε τα δόντια σας

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα.

 

Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα. Η άμυνα σας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή.

Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας.

Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία σας. Η στοματική υγιεινή, όπως προαναφέραμε, έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του σώματός μας. Γι’ αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με την προσοχή και τη σοβαρότητα που της ταιριάζει.

Πέντε σημάδια ότι χρειάζεστε καλύτερη στοματική υγιεινή.

1. Ούλα που ματώνουν

Όταν δεν καθαρίζετε καλά τα δόντια, βακτηρίδια συσσωρεύονται και σχηματίζουν την πλάκα και μετά την πέτρα. Στα ούλα προξενείται  φλεγμονή, η ουλίτιδα. Τότε τα δόντια ματώνουν εύκολα στο βούρτσισμα ή στη μάσηση. Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχτεί σε περιοδοντίτιδα.

2. Κακοσμία
Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε στοματικό πρόβλημα. Την προξενεί η συγκέντρωση μικροβίων (πλάκα) είτε άμεσα (η πλάκα μυρίζει) είτε έμμεσα από ουλίτιδα ή οδοντική καταστροφή.

3.  Καταστροφή  των δοντιών- τερηδόνα
Προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων που διασπώνται από τα μικρόβια της πλάκας.

4. Αυτοέλεγχος
Με ειδικά δισκία ή διαλύματα βάφετε την πλάκα και έτσι είναι εύκολο να την αναγνωρίσετε. Αφιερώνετε τουλάχιστον δύο λεπτά στο βούρτσισμα; Παρακολουθείτε που και πώς χρησιμοποιείτε τη βούρτσα; Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή άλλο μέσο για τα μεσοδόντια διαστήματα; Παρατηρείτε γενικά την κατάσταση του στόματός σας;

5. Η γνώμη του οδοντιάτρου
Θα ελέγξει αν καθαρίζετε καλά και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρούργος Οδοντίατρος