Χειρουργεία σε ιδιωτικά ιατρεία με υπουργική απόφαση

16/1/2014 16:30
Χειρουργεία σε ιδιωτικά ιατρεία με υπουργική απόφαση

Χειρουργεία σε... διαμερίσματα λίαν συντόμως, διά χειρός Αδώνιδος! Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Α. Γεωργιάδη και προκαλούν αναταράξεις. Αλλο ένα άρθρο -φωτογραφικό κατά πολλούς-, που έσπευσε να ενσωματώσει στο κατά τα άλλα νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, προκαλεί τριγμούς στην αγορά Υγείας.

 

Πρόκειται για το άρθρο 32 που αναφέρεται στις ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (One day clinic) σύμφωνα μρ την Ελευθεροτυπία, όπου καταργείται η αναγκαιότητα έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων αυτών και εκχωρείται η αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας με απλή υπουργική απόφαση.

Είναι μια υπόθεση που καιρό τώρα κάποιοι φαίνεται ότι επεδίωκαν να προωθήσουν, καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος με διαδικασίες-εξπρές να χειρουργούν γιατροί ακόμη και μέσα στα ιατρεία τους.

Από τη ρύθμιση ευνοούνται ειδικότητες όπως οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί και επεμβατικοί καρδιολόγοι, που πλέον θα μπορούν να κάνουν χειρουργεία για τα οποία οι ασθενείς δεν χρειάζονται γενική αναισθησία ή νοσηλεία που να απαιτεί διανυκτέρευση.

Η προώθηση του άρθρου διά χειρός Αδώνιδος Γεωργιάδη έχει κάνει έξαλλους τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εκείνοι που θα χάσουν το μεγάλο κομμάτι από αυτήν την «πίτα», που υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Η διαδικασία στήνεται στο πόδι και αν εφαρμοστεί θα μετατραπούν διαμερίσματα και πολυκατοικίες χωρίς προδιαγραφές σε χειρουργεία» λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Καρταπάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), στην «Ε», και συμπληρώνει αναρωτώμενος: «Και γιατί δεν επιτρέπεται η κλινική ημερήσιας νοσηλείας στα δημόσια ή τα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν και την υποδομή;».

«Είναι απαράδεκτο και είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί προωθείται η ρύθμιση χωρίς τις προδιαγραφές» καταλήγει μεταξύ άλλων ο κ. Καρταπάνης.