Θησαυρίζει η Τουρκία με εκατ. ευρώ που χάνει η Ελλάδα από τις κλινικές μελέτες

16/1/2014 15:35
Θησαυρίζει η Τουρκία με εκατ. ευρώ που χάνει η Ελλάδα από τις κλινικές μελέτες

Την ώρα που δεν μας περισσεύει ούτε ευρώ για δείγμα στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, γυρίζουμε την πλάτη σε εκατομμύρια που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από κλινικές μελέτες στην υγεία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία και χώρες της Μέσης Ανατολής θησαυρίζουν.

 

Μόλις 100εκατ. ευρώ κατορθώνει η χώρα μας να συγκεντρώνει ετησίως από κλινικές μελέτες που γίνονται σε διάφορα νοσοκομεία, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Τουρκία πλουτίζουν από τις έρευνες.
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Clinical Research Conference με τίτλο «Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα» στο οποίο παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στη χώρα μας σήμερα διεξάγονται 600 κλινικές μελέτες, την ώρα όμως που σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεπερνούν συνολικά τις 39.000.
 
Και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που στην Ελλάδα εγκρίνονται ανά έτος περίπου 150  έως 250 κλινικές μελέτες, που πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση εταιρειών,  μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853, με τη μερίδα του λέοντος, τις 4.000, να υλοποιούνται στο Ισραήλ.
 
«Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί ο τομέας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα», επεσήμανε με τη σειρά της η ΓΓ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη θα συνέβαλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και θα ήταν ωφέλιμη και για τους ασθενείς.
 
Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όμως, δεν είναι σταθερό λόγω της κρίσης, ενώ υπάρχουν εμπόδια και στην χρηματοδότηση τους. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν», σημείωσε η κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών.
 
Στη φωτο ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Clinical Research Conference, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι οι κλινικές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν κλειδί ανάπτυξης για τη χώρα σε καιρό κρίσης.