Διπλάσιος κίνδυνος επιπλοκών για τα παιδιά της εξωσωματικής

10/1/2014 20:02
Διπλάσιος κίνδυνος επιπλοκών για τα παιδιά της εξωσωματικής

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετωπίζουν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, όπως να γεννηθούν πρόωρα, νεκρά ή να πεθάνουν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

 

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Michael Davies του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS One" και ανέλυσε πάνω από 300.000 γεννήσεις στη Νότια Αυστραλία μεταξύ 1986 και 1992. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ο αυξημένος κίνδυνος να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, πέραν της ίδιας της τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως για παράδειγμα σε προβλήματα υγείας ή στην προχωρημένη ηλικία των γονέων τους, παράγοντες που καθιστούν εξ αρχής αδύνατη τη σύλληψη με φυσιολογικό τρόπο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πρόωροι τοκετοί αυξήθηκαν από το 4,7% στις περιπτώσεις γυναικών που είχαν συλλάβει φυσιολογικά στο 8% στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αντίστοιχα ποσοστά γέννησης νεκρών παιδιών ή θανάτου λίγο μετά τη γέννησή τους, ήταν 0,3% και 0,5%.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν παλαιότερα που επίσης είχαν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο υγείας και πρόωρου θανάτου των παιδιών της εξωσωματικής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα -μία διαδικασία που συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον- μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού μετά την ενδοκυτταροπλασματική τοποθέτηση σπερματοζωαρίων (όπου τα σπερματοζωάρια εγχέονται απευθείας στα ωάρια, διότι η εμφύτευση των εμβρύων γίνεται μόλις οι ορμόνες της γυναίκας επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από τη θεραπεία για παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ωστόσο, που χρειάζεται επιβεβαίωση, σχετίζεται με μία ομάδα γυναικών με αδυναμία τεκνοποίησης, που όμως κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες σύλληψης με φυσιολογικό τρόπο. Τα μωρά που γέννησαν αυτές οι γυναίκες διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα βρέφη, με μέσο βάρος γέννησης κατά 250γρ. χαμηλότερο από τα υπόλοιπα παιδιά που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά, ενώ διέτρεχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν νεκρά ή να πεθάνουν λίγο μετά τη γέννα.

Τα αίτια του συγκεκριμένου προβλήματος παραμένουν ασαφή και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, χωρίς να αποκλείεται πάντως ότι ίσως να ευθύνεται ο τρόπος ζωής και η γενικότερη υγεία των γονέων, καθώς και μία συγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνουν όσες γυναίκες παρουσιάζουν αδυναμία τεκνοποίησης.