Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος

7/1/2014 17:17
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος

Οι έφηβοι που υποκύπτουν στην επεισοδιακή υπερφαγία ή ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους μπορεί να αντιμετωπίσουν μελλοντικά αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων διαταραχών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου αναζήτησαν τα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών σε περισσότερα από 7.000 παιδιά ηλικίας 13 ετών και διαπίστωσαν, όπως αναφέρεται στο onmed.gr ότι ορισμένα από αυτά αποτελούσαν ακριβείς ενδείξεις για τα προβλήματα βάρους στην ηλικία των 15 ετών.

Τα κορίτσια που εκδήλωναν συμπτώματα επεισοδιακής υπερφαγίας έχουν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος δύο χρόνια αργότερα.

Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που πρόσεχαν υπερβολικά το βάρος τους στην ηλικία των 13 είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 15.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ακόμη και στις μικρές ηλικίες, μεγάλο ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα για διατροφικές διαταραχές.

Αυτές οι βλαβερές συνήθειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του παιδιού και μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήματα, αναφέρει η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Adolescent Health. Οι βασικές συνέπειες αφορούν στα συναισθηματικά προβλήματα και σε προβλήματα συμπεριφοράς και για τα δύο φύλα.