Είναι η κυκλοθυμία ψυχική διαταραχή;

6/1/2014 19:41
Είναι η κυκλοθυμία ψυχική διαταραχή;

Σε όλους έχει συμβεί σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής μας να νιώθουμε αρκετά χαρούμενοι και μετά από λίγο λυπημένοι με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται με γρήγορο ρυθμό και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πολλούς από εμάς μας ταλαιπωρεί  αυτή η εναλλαγή της διάθεσης που την επονομάζουμε κυκλοθυμία. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε ποτέ η κυκλοθυμία χρήζει θεραπείας.

 

Η κυκλοθυμία είναι μια συναισθηματική διαταραχή όπου εναλλάσσονται υπομανιακά επεισόδια με περιόδους ήπιας κατάθλιψης. Κυριαρχεί μια κυκλική αλλαγή της διάθεσης η οποία παρεμποδίζει την ομαλή κοινωνική και διαπροσωπική ζωή του ατόμου.

Στη φάση της υπομανίας ο ασθενής νιώθει ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, μεγάλη αυτοπεποίθηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, έντονη ομιλητικότητα, γρήγορη ροή σκέψεων, διάσπαση της προσοχής και παρορμητικότητα.

Στην φάση της κατάθλιψης, νιώθει χαμηλή διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία να αντλήσει χαρά, αναποφασιστικότητα, ενοχές, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, κόπωση κ.ο.κ.


Στην κυκλοθυμία όπως και στη διπολική διαταραχή οι υποτροπές είναι συχνές και αποτέλεσμα παραγόντων όπως: η διακοπή ή η μείωση της δόσης των φαρμάκων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντος ιατρού, η χαμηλή και ανεπαρκής δοσολογία φαρμάκων, ο μη-ικανοποιητικός και διαταραγμένος ύπνος, η λήψη διεγερτικών όπως η καφεΐνη, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, οι αλλαγές ζωής που φοβίζουν τον ασθενή κλπ.

Πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικό;
Σε γενικές γραμμές χρειάζεται να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό όταν οι αλλαγές στη διάθεση μας, μας εμποδίζουν να λειτουργούμε στον εργασιακό, κοινωνικό και οικογενειακό χώρο με φυσιολογικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να αναφερθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε χωρίς καμία αναβολή, όταν η περίοδος της μετάπτωσης της διάθεσης από τη χαρά στη θλίψη και το αντίθετο παρουσιάζεται για τουλάχιστον 2 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το άτομο δεν ήταν ποτέ ελεύθερο των συμπτωμάτων για περισσότερο από 2 μήνες τη φορά.