Το σώμα μας είναι το όπλο που πολεμά τον καρκίνο

6/1/2014 14:55
Το σώμα μας είναι το όπλο που πολεμά τον καρκίνο

Ένα απλό αντίσωμα, από τα χιλιάδες που παράγει το ανθρώπινο σώμα κάθε στιγμή, ήταν αρκετό για να συρρικνώσει και τελικά να εξοντώσει, με την βοήθεια των επιστημόνων, καρκινικούς όγκους επτά διαφορετικών τύπων καρκίνου.

 

Οι καρκίνοι που εξαφανίστηκαν ήταν της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, του μαστού, του ήπατος, των ωοθηκών και του προστάτη, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι τα αληθινά όπλα εξάλειψης της φοβερής ασθένειας βρίσκονται στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρχικά ερευνητες΄από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πραγματοποίησαν τα πειράματά τους σε ποντίκια. Πήραν όμως αμέσως πράσινο φως για τα επόμενα δύο χρόνια για να συνεχίσουν τις κλινικές μελέτες σε ασθενείς με την ελπίδα ο μηχανισμός του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος θα αξιοποιηθεί στο μάξιμουμ για να επιτίθεται και να εξοντώνει μόνος του τα καρκινικά κύτταρα.

Πώς λειτουργούν τα καρκινικά κύτταρα;

Τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα του ανθρώπου όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται δέχονται επίθεση από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγοι. Σ΄ αυτή την πρώτη αναμέτρηση άμυνας του οργανισμού και καρκινικής ανάπτυξης, τα καρκινικά κύτταρα απενεργοποιούν τα κύτταρα των μακροφάγων στέλνοντας κυτταρικά «μηνύματα»,όπως για την ακρίβεια περιγράφονται τα σήματα «Μην με τρως» που προέρχονταιι από μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη του οργανισμού, την CD47, που ευνοεί όπως αποδεικνύεται την εγκατάσταση και εξάπλωση του καρκίνου.

To είδος του αντισώματος που δοκιμάστηκε στα εργαστήρια του Στάφορντ είναι το anti-CD47 που διακόπτει σταδιακά ακριβώς την δράση της πρωτεΐνης CD47 και απενεργοποιεί τα μηνύματα «don’t eat me» ώστε οι μηχανισμοί εξαφάνισης των βλαπτικών καρκινικών κυττάρων να συνεχίζουν να αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό. Το anti-CD47 αντίσωμα έδειξε, με τρόπο « δραματικό» όπως το χαρακτήρισαν οι ερευνητές, ότι μπορεί να προκαλέσει και εξαφάνιση των καρκινικών όγκων στα 7 διαφορετικά είδη καρκίνου που είναι και τα πιο συχνά στον σύγχρονο κόσμο.

Αποτελεί μάλιστα την πρώτη θεραπεία αντισωμάτων που εμφανίζει, με έγκριτες επιστημονικές αποδείξεις, αποτελεσματική εως και θεαματική εξάλειψη των καρκινικών όγκων, και μάλιστα πολλαπλών τύπων καρκίνου που χτυπούν στην σύγχρονη καθημερινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εργαστήρια το anti-CD47 έπαυσε θεαματικά και τις μεταστάσεις, στο σώμα τουλάχιστον των ποντικών που δοκιμάστηκαν στα πειράματα . Πολλές ήταν επίσης και οι περιπτώσεις που τα πειραματόζωα εμφάνισαν πλήρη ίαση από τους όγκους και την ασθένεια.

Ο καθηγητής Robert Weinberg του Ινστιτούτου Βιομετρικής έρευνας Whitehead στην Μασαχουσέτη, την Μέκκα της Ιατρικής, θεωρεί δεδομένο ότι η αποκαλυπτική μελέτη αποτελεί σημείο –σταθμό στη θεραπεία του καρκίνου που είναι σίγουρο, όπως σχολίασε, ότι θα προκαλέσει μια παγκόσμια εγρήγορση για να μεταφραστούν τα ευρήματα αυτά σε χρήσιμες εφαρμόσιμες θεραπείες.

Σε περιπτώσεις λευχαιμίας και λεμφώματος η ερευνητική ομάδα του Robert Weinberg είχε επίσης δείξει σε ποντίκια ότι συνδυάζοντας την θεραπεία anti-CD47 παραγόντων και με δεύτερο αντίσωμα που θεριεύει την φονική δράση των μακροφάγων, επετύγχαναν θεραπεία και ίαση στα πειραματόζωα . Οι επαναστατικές έρευνες κατέγραψαν ότι κάθε καρκινικό κύτταρο ενεργοποιεί από την ώρα που υπάρχει στο σώμα, σαν έναν πολεμικό μανδύα, την πρωτείνη CD47 (και άρα τα don’t eat me σήματα), σε τριπλάσια τουλάχιστον συχνότητα σε σχέση με τα υγιή κύτταρα. Έτσι επιβιώνει στο σώμα ο καρκίνος.

Οι τελευταίες έρευνες φωτίζουν ακόμα περισσότερο τα σοφά, κρυμμένα ακόμη, μυστικά της υγείας , που το σώμα μας γνωρίζει καλύτερα από μας και ίσως ζητά να το εμπιστευτούμε συνειδητά για να συνεχίζει να μας κρατά υγιείς .