"Ψαλιδίζονται" ξανά τα κέρδη των φαρμακοποιών

2/1/2014 16:40
"Ψαλιδίζονται" ξανά τα κέρδη των φαρμακοποιών

Εκτός από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ η αποία συνεχίζεται ακάθεκτη έως και τις 10 Γενάρη σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και οι φαρμακοποιοί. Τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Υγείας προεκιμένου να "συμμαζέψει" τα ανοιχτά του μέτωπα.

 

Συναγερμός έχει σημάνει στους  φαρμακοποιούς όλης της χώρας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις  με αφορμή  τις κυοφορούμενες αλλαγές στον τοµέα των φαρμάκων τις οποίες ζητά μετ΄επιτάσεως η τρόικα, η οποία θα επισκεφθεί πάλι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σε δυο εβδομάδες.

«Ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους αλλά και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων φέρνει το 2014 για τους φαρμακοποιούς με τις ευλογίες των δανειστών μας, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έχουν βάλει στο μάτι και τα φαρμακεία της χώρας!

Πληροφορίες του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν τεθεί ξανά στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα, επιπλέον, δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και ασκεί πιέσεις στην Κυβέρνηση για την λήψη μέτρων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η τρόικα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων. Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείου (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) και κυρίως απελευθέρωση της τιμής τους.

Τα υπουργεία Υγείας αλλά και Ανάπτυξης ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές διατάξεις που θα επιτρέπουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη. Άλλωστε ο σχετικός νόμος έχει ήδη αλλάξει.  
 
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας -προς το παρόν τουλάχιστον- εμφανίζεται αποφασισμένο να τηρήσει μία σκληρή στάση έναντι των πιέσεων των δανειστών ενώ οι φαρμακοποιοί θα εξετάσουν -πιθανότατα κι εντός της επόμενης εβδομάδας- το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις του.