Έρχεται η ηλεκρονική κάρτα υγείας για τον ΕΟΠΥΥ!

30/12/2013 14:04
Έρχεται η ηλεκρονική κάρτα υγείας για τον ΕΟΠΥΥ!

Μέ νέα δεδομένα για τον χώρο της Υγείας έρχεται ο νέος χρόνος. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν μόνο το "προνόμιο" να απολαύσουν τις υπηρεσίες του νέου ΕΟΠΥΥ αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν και την "έξυπνη" ηλεκτρονική κάρτα του.

 

Θέμα χρόνου αποτελεί η έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέσα στην οποία θα καταχωρείται όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που χορηγούνται, λεπτομέρειες νοσηλείας, όπως επίσης και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται όλη η διαδρομή από την ιατρική επίσκεψη μέχρι τη χορήγηση παραπεμπτικών, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη περιστατικών πλαστογραφίας και υπερσυνταγογράφησης, εξέλιξη που θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού.

Αυτός είναι και ο στόχος του Άδωνι άλλωστε. Να βάλει δηλαδή φρένο στην υπερσυνταγοράφηση και να να επιτυγχάνεται ως εκ τούτου καλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Στη μελέτη που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του  υπουργού προτείνεται να ξεκινήσει καταρχήν η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας η οποία  θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ασθενούς.

Η χρήση έξυπνων καρτών (σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπου η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης βοηθούν στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας) έχει προσφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, υπάρχει η κάρτα «SESAM Vitale», στη Γερμανία η «eGesundheitskarte», στη Φινλανδία η «FINEID», στη Μεγάλη Βρετανία οι κάρτες «HIC» και «PDC», ενώ αντίστοιχες υπάρχουν σε Αυστρία, Ιταλία κ.ο.κ. Σε χρήση στην Ε.Ε. υπάρχει επίσης η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), για λήψη υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα από τη χώρα προέλευσης του κατόχου.

Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου αυτής της αγοράς, η οποία με στοιχεία της Ε.Ε. ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και αφορά το 3-4% του πληθυσμού (περίπου 15 εκατ. πολίτες), η αντικατάστασή της από έξυπνη κάρτα είναι πλέον θέμα χρόνου.

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα υπάρχει επίσης και η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαίκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Χρησιμοποιείται ευρέως και την δικαιούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν υπηρεσίες υγείας σε άλλη χώρα από την χώρα προέλευσής τους.

Επομένως, αν κανείς είναι υπήκοος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και αρρωστήσει ξαφνικά την ώρα που βρίσκεται στο εξωτερικό, δικαιούται κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να του δοθεί πριν γυρίσει στη χώρα του. Εχει δηλαδή ακριβώς τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεται ως επισκέπτης.
 
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα έχει αποδειχθεί άκρως απαραίτητο εργαλείο για τους ταξιδιώτες, καθώς -εκτός των άλλων- τους διευκολύνει από χρονοβόρες διαδικασίες.