Κίνδυνος για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

26/12/2013 16:16
Κίνδυνος για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

"Η κυβέρνηση στοχεύει στην συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση της εργαστηριακής Ιατρικής, προκειμένου να παραδοθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους" καταγγέλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας.

 

Πρόκειται για μια διαδικασία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση, που δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο αλλά κρατάει γερά και σταθερά πολλά χρόνια τώρα. Το λυπηρό όμω είναι ότι επιταχύνεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας τις βαριές συνέπειες που θα έχει για το σύστημα Υγείας της χώρας, για τους επιστήμονες που μετέχουν σ’ αυτό και, ιδίως, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της ΠΕΙΒ παρουσίασαν η Πρόεδρος Χρυσούλα Νικολάου, η Ειδική Γραμματέας Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ Πλάτων Δήμου και ο Πρόεδρος των βιοπαθολόγων ελευθέρων επαγγελματιών Σπύρος Κραμποβίτης, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πολιτική αυτή επιλογή αφορά τόσο τα νοσοκομειακά εργαστήρια, όσο και εκείνα των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών.
 
«Ήδη, στα νοσοκομεία, η διαδικασία προμήθειας αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, όπως εφαρμόζεται, και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν τα εργαστήρια σε αδυναμία να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό μυστικό η πρόθεση του υπουργείου να μεταφέρει τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται σ’ αυτά, εκτός των επειγόντων περιστατικών, στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» δηλωσε το ΔΣ της ΠΕΙΒ. .
 
Από την πλευρά τους τα ιδιωτικά εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών "κατήγγειλαν"  «τα υπερβολικά κριτήρια για την αδειοδότηση και λειτουργία τους, τη μη απόδοση των οφειλών του Δημοσίου που διογκώνονται, τα παρωχημένα τιμολόγια των εξετάσεων και το σύστημα του claw-back» ως παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή, την ασφυξία και την οριστική παύση εργασιών.
 
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΙΒ πρότειναν την ενδονοσοκομειακή ενοποίηση των εργαστηρίων που καλύπτει η ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Κλινική Μικροβιολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία και Αιμοδοσία, Ιατρική Βιοχημεία και Ανοσολογία), η εφαρμογή της οποίας θα περιόριζε τις δυσλειτουργίες και θα μείωνε σημαντικά το κόστος, περιορίζοντας τον αριθμό των Συντονιστών Διευθυντών, των αναλυτών, των εφημεριών και των αναγκαίων υλικών. Η ΠΕΙΒ, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «επεξεργάστηκε και υποστηρίζει την πρόταση αυτή παρ’ ότι μειώνει τις διευθυντικές θέσεις, ωφελεί όμως λειτουργικά και οικονομικά τα νοσοκομεία».