Ο διάλογος έχει Κοντά ποδάρια

26/12/2013 11:30
Ο διάλογος έχει Κοντά ποδάρια

Στα... κάγκελα είναι τα τελευταία 24ωρα οι γιατροί, που περνούν την πόρτα του υπουργείου Υγείας για να συνομιλήσουν με τον Αδωνι Γεωργιάδη για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Αιτία δεν είναι μόνο οι επικείμενες συγκεκαλυμμένες απομακρύνσεις - απολύσεις γιατρών, αλλά και ένα... τριαντάφυλλο που έλαχε να αποδειχθεί ότι είναι αγκάθι για την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα.

 

Ο κ. Κοντός όχι μόνο έλαμψε διά της απουσίας του από τις συναντήσεις εκπροσώπων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά αντίθετα διασκέδαζε μετά διαφόρων φίλων και συνεργατών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από παρισταμένους, σε γνωστή ταβέρνα Ο κ. Κοντός όχι μόνο έλαμψε διά της απουσίας του από τις συναντήσεις εκπροσώπων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά αντίθετα διασκέδαζε μετά διαφόρων φίλων και συνεργατών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από παρισταμένους, σε γνωστή ταβέρνα Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη, του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και με εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Στην «παρέα» της διαπραγμάτευσης δεν ήταν όμως ο πρόεδρος του Οργανισμού, όπου και θα γίνουν οι αλλαγές τις επόμενες ημέρες.

«Πρόβλημα υγείας»

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, απουσίαζε από τις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε και από τη χθεσινή συνάντηση της τεχνικής επιτροπής για τη συζήτηση των λεπτομερειών των αλλαγών, η οποία επίσης εξόργισε τον κλάδο, καθώς ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, τους έστησε με συνέπεια να περιοριστεί η συνάντηση στον γ.γ. του υπουργείου, Π. Καλλίρη.

Οταν οι γιατροί ρώτησαν για την ...ύποπτη απουσία Κοντού από το τραπέζι του διαλόγου, ο Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να μιλήσει για πρόβλημα υγείας που τον έκανε να μην μπορεί να παραστεί.

Λίγο αργότερ, όμως, αποκαλύφθηκαν τα πάντα: ο κ. Κοντός όχι μόνο δεν παρουσίαζε -εμφανώς τουλάχιστον- πρόβλημα υγείας, αλλά αντίθετα διασκέδαζε μετά διαφόρων φίλων και συνεργατών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από παρισταμένους, σε ταβέρνα γνωστή ως «Τριαντάφυλλος» στο κέντρο της Αθήνας. Υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής (μπουζούκι και κιθάρα) και καθήμενος στο τραπέζι νούμερο 15, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ γευμάτιζε χαρούμενος, χειροκρότησε καλλίπυγο συνεργάτη του που φιλοξενούνταν σε παρακείμενο τραπέζι όταν χόρευε και γενικώς δεν έδειχνε να προβληματίζεται για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Και το ζήτημα είναι ότι για τον υπουργό Υγείας η απουσία, αλλά και η δικαιολογία της αποχής Κοντού από το διάλογο για τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι καθόλου άγνωστη υπόθεση. Εξάλλου, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας, που σε λίγες μέρες μετατρέπεται σε Εθνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας με τη μορφή του αγοραστή των υπηρεσιών, εδώ και καιρό φέρεται να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις βασικές γραμμές της μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνουν απομακρύνσεις γιατρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος είχε παραδώσει στον Αδωνι Γεωργιάδη πρόταση-πόρισμα για αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ την οποία συνυπέγραφε με τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο.

Μια πρόταση που περιελάμβανε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές που υιοθετήθηκαν από τον υπουργό Υγείας.

Γι' αυτό και πολλοί αποδίδουν τη στάση των τελευταίων ημερών του κ. Κοντού, αλλά και την αποστασιοποίησή του στη δυσαρέσκειά όσον αφορά τους χειρισμούς του Αδ. Γεωργιάδη.

Πάντως, παρά τις επίμονες προσπάθειες της «Ε» να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση οι γιατροί, αφού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την υποβάθμιση της επιτροπής, ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία από τον κ. Καλλίρη για τις ανάγκες σε προσωπικό στις μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση και τον πληθυσμό.

Στοιχεία που όμως δεν είχε στη διάθεσή του, γεγονός που έκανε τους γιατρούς να συμπεράνουν ότι οι αλλαγές γίνονται στο πόδι και χωρίς καμία ουσιαστική γνώση.

Εκτός αυτού, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν μορατόριουμ δύο μηνών προτού γίνουν οι αλλαγές, αλλά και να υπάρξει μεταβατικό στάδιο κάποιων μηνών για να ενταχθούν όσοι τελικά το αποφασίσουν στο νέο σύστημα.

Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο επόμενο ραντεβού.

«Δεν παραβρέθηκα σε αυτή τη φάση στο διάλογο με τους γιατρούς καθ' ότι οι αλλαγές αφορούν προς το παρόν τα κέντρα υγείας και τις μονάδες υγείας που δεν θα είναι ενταγμένες στο νέο ΕΟΠΥΥ», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Κοντός και επιβεβαιώνει ότι βρέθηκε στην ταβέρνα έπειτα από κάλεσμα παλιών του συνεργατών, όπως λέει, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ Αδώνιδος Γεωργιάδη και γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνει ωστόσο ότι θα παραβρεθεί στη συνέχεια των συζητήσεων και συμπληρώνει: «Εξάλλου, εγώ ήμουν αυτός που επέμενα στους γιατρούς να ξεκινήσουν το διάλογο». Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί επίσης να διαψεύσει ότι διαφωνεί με τις επιλογές Αδώνιδος λέγοντας ότι «δεν έχω καμιά δυσαρέσκεια»!

** Μίλησαν στην «Ε»

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Ε»: «Ελειπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατά την πρώτη μέρα του διαλόγου, αλλά το ίδιο βράδυ μάθαμε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με το μάτι του, όπως μας είχε πει ο υπουργός. Οσο για τη χθεσινή συνάντηση με την τεχνική επιτροπή, πρόκειται για σαφέστατη υποβάθμιση του διαλόγου, καθώς δεν παρέστη ούτε ο υφυπουργός και ελπίζουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι η επόμενη συνάντηση, θα το διορθώσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις της και η ταμίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία λέει στην «Ε»: «Οταν διακυβεύονται τα συμφέροντα 10 εκατ. ασφαλισμένων και 10.000 εργαζομένων, δεν μπορεί να μην είναι στο διάλογο ο άμεσα εμπλεκόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν παρέστη ούτε κατά τη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής, χθες. Και μας είπε ο υπουργός ότι ήταν άρρωστος».
www.enet.gr