Χρήματα αναζητά απεγνωσμένα ο ΕΟΠΥΥ και δεν τα βρίσκει

17/12/2013 11:11
Χρήματα αναζητά απεγνωσμένα ο ΕΟΠΥΥ και δεν τα βρίσκει

Με τα κυάλια ψάχνουν το ρευστό στον ΕΟΠΥΥ αλλά μάταια. Ο Οργανισμός είναι τόσο ξεπεσμένος που δεν έχει χρήματα ούτε για δείγμα. Το ψαλίδισμα της κρατικής δαπάνης είνα για μια ακόμη φορά τέτοιο που ιθύνοντές του τρέχουν και δεν φτάνουν.

 

Από τη μία πλευρά έχουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη με την "Μεγάλη Ιδέα" του για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κι από την άλλη έχουμε έναν φτωχό και καταχρεωμένο Οργανισμό Υγείας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως κυβερνητικά στελέχη αναζητούν νέους τρόπους χρηματοδότησης του νέου συστήματος που θα στηθεί παρότι τα κονδύλια θα είναι ακόμα περισσότερο μειωμένα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που ελπίζουν ότι θα κάνουν με τους ιδιώτες.
 
Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει στεγνώσει από ρευστό είναι το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατακόρυφα από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οργανισμός και πλέον στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές που και αυτές όμως μειώνονται λόγω της ανεργίας. Εξάλλου από 21% που ήταν το 2012 η συμμετοχή του κράτους περιορίσθηκε σε 17,1% φέτος ενώ του χρόνου το 2014 θα καθηλωθεί ακόμη περισσότερο στο 14,7%.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση διά του οικονομικού επιτελείου αναζήτησε με κάθε τρόπο ρευστό για να ξεχρεωθούν έως το τέλος του 2013 οι μεγαλύτερες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς του ιδιώτες. Κίνηση που έγινε εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας να δοθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές. Τώρα για το μέλλον, μάλλον παραμένει άγνωστο...