Τι προβλέπει το πόρισμα για τον νέο ΕΟΠΥΥ;

11/12/2013 14:14
Τι προβλέπει το πόρισμα για τον νέο ΕΟΠΥΥ;

Απομάκρυνση των γιατρών χωρίς απολύσεις προβλέπει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης για τον "νέο" ΕΟΠΥΥ. Ένα αποτέλεσμα που μάλλον λύνει τα χέρια στην κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τους γιατρούς.

 

Σε Εθνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό μετατρέπεται ο ΕΟΠΥΥ με βάση το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης και πλέον θα αγοράζει αποκλειστικά υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Όλο το προσωπικό μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ τόσο γιατροί όσο και διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.
 
Από την άλλη πολλοί γιατροί θα δουν την πόρτα της εξόδου δίχως να χρειαστεί να λάβουν φύλλο απόλυσης από τον Άδωνι. Και αυτό διότι προτείνεται να μεταφερθούν όλοι στο ΕΣΥ. Πρόκειται για μια πρόταση στην οποία θα αντιταχθούν σθεναρά οι γιατροί, οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν με βάση το βαθμό που έχουν σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότεροι θα πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ διευθυντές και να πάρουν και τον ανάλογο μισθό, δεδομένων και των χρόνων που έχουν οι περισσότεροι.
 

Αν τελικά περάσει η πρόταση ίσως να χρειασθεί να φύγουν από το σύστημα περισσότεροι γιατροί από ότι αρχικά είχε υπολογίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης να απολύσει. Και αυτό διότι οι περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες είναι πιθανό να μεταφερθούν στο ΕΣΥ (περίπου 2500) όχι όμως και οι υπόλοιποι όπως παθολόγοι και παιδίατροι που μπορούν εύκολα τις αποδοχές του ΕΣΥ να τις εξασφαλίσουν μέσω του ιδιωτικού τους ιατρείου αν συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
 
‘Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια καθώς τελικά θα αναγκαστούν να φύγουν για να μην κλείσουν τα ιατρεία τους περισσότεροι από ότι αρχικά ήλπιζε. Να σημειωθεί ότι σήμερα 6000 γιατροί ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ με μόνιμη σχέση εργασίας και αν τελικώς παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα μόνο οι χειρουργικές ειδικότητες δηλαδή 2500 τότε εκτός θα είναι 3500 κατά 1000 περισσότεροι από ότι ήλπιζε να απομακρύνει ο Άδωνις.