Έρχεται η νέα τιμολόγηση φαρμάκων

10/12/2013 11:16
Έρχεται η νέα τιμολόγηση φαρμάκων

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αγορά φαρμάκου μιας κι ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά σε κατεπείγουσα τιμολόγηση των φαρμάκων μετά και την ψηφοφορία της σχετκής τροπολογίας στην Βουλή, που είχε γίνει το μήλο της έριδος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Άδωνι.

 

Κεκελεισμένων των θυρών υποστηρίζουν πολλοί παράγοντες πως γίνεται η συγεκριμένη διαδικασία και με μεγάλη βιασύνη. Αποτέλεσμα θα εναι φυσικάόποια λάθη γίνουν στις τιμές ( κάτι απίθανο να αποφευχθεί σύμφωνα με τις εμπειρίες των προηγούμενων τιμολογήσεων) δε θα είναι δυνατόν να διορθωθούν άμεσα. Έτσι θα προκληθούν στρεβλώσεις στην αγορά και η πιθανή μεγάλη πτώση των τιμών μπορεί να επιφέρει και ελλείψεις καθώς ένα διορθωτικό δελτίο τιμών θα αργήσει λόγω εορτών.
 
Η υπουργική απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις πρώτες μέρες του 2014 προβλέπει μειώσεις τιμών από 5 έως 10% για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους πριν το 2012 ενώ προσδιορίζονται και οι υπόλοιπες τιμές των σκευασμάτων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με μειώσεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως με την άρον άρον τιμολόγηση διαφωνεί και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λυντζέρης, ο οποίος σε κατ ιδίαν συνομιλίες του δε διστάζει να μιλήσει για... ανεφάρμοστη βιασύνη δεδομένου ότι πρέπει μέσα σε 15 μέρες να αλλάξουν και να καθορισθούν νέες τιμές σε 10.000 σκευάσματα.