Τελευταία ελπίδα των γιατρών η Τετάρτη!

10/12/2013 10:47
Τελευταία ελπίδα των γιατρών η Τετάρτη!

Η ημέρα της τελικής κρίσης έφθασε. .Ώρα μηδέν για την συμφωνία γιατρών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιας κι αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής με τους εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων να δίνουν σθεναρά την παρουσία τους. Συντονιστής θα είναι μάλιστα ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός.

 

Ο Άδωνις κρατά εν τω μεταξύ ήδη στα χέρια του το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης που περιλαμβάνει όλες τις "μεταρρυθμίσεις" για το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ ενώ όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν αλλάζει τα αρχικά της σχέδια για απολύσεις περίπου 2300 γιατρών (2246 κατά task Force) και μετακίνηση του υπόλοιπου προσωπικού στις υγειονομικές περιφέρειες δηλαδή στις μονάδες του ΕΣΥ!
 
Πάντως κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνιών υποθέσεων της Βουλής, με βάση τους σχεδιασμούς και των δύο πλευρών, Άδωνις Γεωργιάδης και γιατροί θα βρεθούν αντιμέτωποι παρουσία βουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής Δ.Κρεμαστινού. Πολλές αλλαγές δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλά είναι ουσιαστικά η τελευταία επαφή πριν τη μεγάλη …έξοδον .
 
Στενεύουν επομένως τα περιθώρια για να πραγματοποιήσουν οι γιατροί τα τις απαιτήσεις τους μιας κι η διορία του Άδωνι τελειώνει αύριο. Άλλωστε πρόκειται να τηρηθούν διαδικασίες εξπρές όπως είχεε τονίσει κι ο ίδιος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές. "Δεν έχουμε ούτε ένα 24ωρο να χάσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Από την άλλη οι γιατροί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν καμία υποχώρηση κι έτσι συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους και μετά τις 13 Δεκεμβρίου όπως αρχικά είχαν προαναγγείλει.
 
Μάλιστα παίζοντας στο επικοινωνιακό παιχνίδι που ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε με την πρόσκλησή του να μεταφερθούν στο ΕΣ «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» δηλώνουν ότι θα σταματήσουν την απεργία εάν η κυβέρνηση  τους μεταφέρει μεν στο ΕΣΥ αλλά με το βαθμολόγιο το σημερινό γεγονός που σημαίνει πως οι περισσότεροι θα διαθέτουν βαθμό διευθυντή άρα και τις αποδοχές του. Επίσης θα διακόψουν τις κινητοποιήσεις μόνο εάν μεταφερθούν χωρίς διαθεσιμότητα αλλά και εντός των ορίων της περιφέρειας που εργάζονται σήμερα.
 
Βέβαια και οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά πως κάτι τέτοιοι δεν μπορεί να συμβεί. Και επειδή η τρόικα περιμένει… εναγωνίως απολύσεις και διαθεσιμότητες αλλά και επειδή δεν υπάρχουν σήμερα τα χρήματα για προσλήψεις διευθυντών στα νοσοκομεία.