Κουρεύουν φάρμακα, κουρεύουν χρόνια από την ζωή μας!

6/12/2013 13:45
Κουρεύουν φάρμακα, κουρεύουν χρόνια από την ζωή μας!

Στα 2 δις εκατομμύρια ευρώ πρέπει να περιοριστεί φαρμακευτική δαπάνη από 2,371 που είναι φέτος. Πρόκειται για ένα κουρεμα της τάξεως των 371 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει θανάσιμες συνέπειες  για την ζωή των Ελλήνων πολιτών. Τι πρόκειται να συμβεί στους ασθενείς;

 

 

Ξένοι αναλυτές όπως είναι ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, Frank Lichtenberg, στην παρουσίαση της μελέτης για την Ελλάδα των ετών 1995-2010 από το βήμα του συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, είναι πασιφανές ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί σε θανάσιμη πτώση του προσδόκιμου ζωής σε αντίθεση με την χρήση καινοτόμων θεραπειών που αυξάνουν το προσδόκιμο κατά 2 χρόνια.
 
Στη μελέτη του Αμερικανού καθηγητή, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των καινοτόμων φαρμάκων που εισήχθησαν στην Ελλάδα, τις βασικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας, τις μέρες νοσηλείας, και μέσω μαθηματικών μοντέλων καταγράφει τον αντίκτυπο της φαρμακευτικής καινοτομίας στο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων και τις μέρες νοσηλείας. 
 
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 1990 - 2010 εισάγονταν στην ελληνική αγορά κατά μέσο όρο 21 καινοτόμα φάρμακα ετησίως. Συνολικά από το 1995 έως το 2010 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε ακριβώς κατά 2 χρόνια, από τα 74,7 στα 76,7 έτη.  Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.