Με νομοσχέδιο επιτρέπουν την ευθανασία των ανηλίκων στο Βέλγιο

28/11/2013 16:50
Με νομοσχέδιο επιτρέπουν την ευθανασία των ανηλίκων στο Βέλγιο

Την ευθανασία των ανηλίκων σε περίπτωση που πάσχουν από ανίατη ασθένεια θα επιτρέπει το Βέλγιο με νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση. Θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία θα εφαρμόσει κάτι τέτοιο.

 

Η επιτροπή Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου με 13 ψήφους, ενώ μόνο 4 ήταν κατά, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική ψήφιση στη βουλή.

Σύμφωνα με τον νόμο οι γονείς θα παίζουν ενεργητικό ρόλο στην απόφαση των παιδιών για να βάλουν τέλος στην ζωή τους, επειδή τα ίδια δεν είναι αρκετά ώριμα για να αποφασίζουν γιαζητήματα ζωής ή θανάτου.

Το Βέλγιο είχε νομιμοποιήσει την ευθανασία το 2002. Οι ανήλικοι είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις, αλλά έμειναν εκτός της τελικής νομοθεσίας για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το CNN, αυτό το μήνα, 16 παιδίατροι έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή σε δύο εφημερίδες ζητώντας η πρακτική της ευθανασίας να ισχύει και για τα παιδιά.

Ο Gerlant van Berlaer από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών ήταν ένας από αυτούς. «Οι γιατροί μπορούν τερματίσουν τη ζωή των παιδιών καθώς και ενηλίκων, αλλά σήμερα αυτό γίνεται σε μια γκρίζα ζώνη ή στο σκοτάδι, γιατί είναι παράνομο», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς χώρος για να κάνουμε τα πράγματα με λάθος τρόπο».