Ποιες αλλαγές θα φέρει στις τσέπες μας η νέα τροπολογία φαρμάκων;

28/11/2013 12:26
Ποιες αλλαγές θα φέρει στις τσέπες μας η νέα τροπολογία φαρμάκων;

Το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της περίφημης τροπολογίας του Άδωνι που έφερε τα πάνω κάτω στη Βουλή; Θα ωφεληθεί ή τσέπη των ασθενών ή μήπως πίσω από τις τιμές κρύβεται κάποιος κίνδυνος για την υγεία τους;

Καταρχάς οι νέες ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στην τροπολογία θα φέρουν μειωμένες τιμές στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα πέσουν στο 65% της νέας τιμής των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα γενόσημα θα κοστίζουν λιγότερο για τις τσέπες των ασθενών.
 
Σε ότι αφορά τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους μετά το 2012 και τα οποία προκάλεσαν την κόντρα μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ,  θα μειωθούν κατά 50%. Πρόκειται για περίπου 100 σκευάσματα ενώ θα επηρεαστούν και τα γενόσημά τους.
 
Στις περιπτώσεις που τα φάρμακα έχουν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012 που είναι και η πλειονότητα των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά θα μειωθούν με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί όχι όμως στο μισό. Το ποσοστό αναμένεται να καθορισθεί κοντά στο 10%.
 
Αντίστοιχα τα γενόσημά τους θα μειωθούν επίσης σε ανάλογο ποσοστό δεδομένου ότι η τιμή τους εξαρτάται από τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους.

Όπως και να χει, με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ θα έχει να διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων του καθότι από 2,371 που αναμένεται να κλείσει το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη, το 2014 δε θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών ή αφαίρεση από τα αποζημιούμενα φάρμακα πολλών σκευασμάτων.