Παιδί

5 θαυματουργά θρεπτικά στοιχεία για σωστή ανάπτυξη

5 θαυματουργά θρεπτικά στοιχεία για σωστή ανάπτυξη

Ζωτικής σημασίας για την διατροφή των παιδιών αποδεικνύονται πέντε θρεπτικά στοιχεία. Οι επιστήμονες τα θεωρούν υπεύθυνα για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Ασβέστιο: Προτεραιότητα στην υγεία των οστών

Το μεγαλύτερο σε αφθονία ιχνοστοιχείο του σώματος. Μεγιστοποιεί την οστική αύξηση και στήριξη του σκελετού στην παιδική ηλικία, αλλά και μετέπειτα, καθιστώντας το πολύτιμο στη καθημερινότητα ενός παιδιού. Μία μικρή ποσότητα ασβεστίου στο αίμα αρκεί να εξασφαλίσει φυσιολογική καρδιακή, μυϊκή λειτουργία και πήξη του αίματος. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου, με μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στα έφηβα κορίτσια , γεγονός εξαιρετικής σημασίας μιας και την περίοδο αυτή το σώμα εναποθέτει το 50% του ασβεστίου που θα χρειαστεί ποτέ. Αυτό συνεπάγεται βλαβερές συνέπειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λέπτυνση των οστών και οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε ασβέστιο είναι:

1-3 ετών : 500 mg/ημερησίως
4-8 ετών: 800 mg/ημερησίως
9-18 ετών: 1300 mg/ημερησίως

– 230 ml γάλατος ή γιαουρτιού και 30-40 gr σκληρό τυρί περιέχουν 300 mg ασβεστίου.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, πηγές ασβεστίου είναι και αρκετά φυτικά προϊόντα, όπως ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι, τα ροφήματα σόγιας, το τοφού και κάποια δημητριακά πρωινού. Πέρα από την υγεία των οστών, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ασβέστιο συμβάλλει και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Journal of American Dietetic Association, μεγάλα ποσοστά ασβεστίου συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού λίπους σε παιδιά 2-8 ετών.

Σημαντικός παράγοντας στη απορρόφηση ασβεστίου είναι η βιταμίνη D. Από τη στιγμή που το μητρικό γάλα δεν περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης D, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στα θηλάζοντα βρέφη να προσλαμβάνουν 400 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης D ως διατροφικό συμπλήρωμα ημερησίως.

Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για την ανάπτυξη

Αποτελεί μέρος όλων των ιστών του σώματος, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, που αποτελούν το βασικό υλικό για την δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών, καθώς και ενώσεων που διευθύνουν σωματικές λειτουργίες, όπως ένζυμα και ορμόνες. Η πρωτεΐνη είναι είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης, με μια διαφορά. Τα ζωικά τρόφιμα, ειδικά τα αυγά, προμηθεύουν τον οργανισμό με αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του και ονομάζονται «απαραίτητα αμινοξέα». Στην παιδική ηλικία- αλλά και αργότερα στην εφηβεία- οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και έχουν ως εξής:

1-3 ετών: 13 gr/ημερησίως
4-8 ετών: 19 gr/ ημερησίως
9-13 ετών: 34 gr/ ημερησίως και
14-18 ετών: 46 gr/ημερησίως για τα κορίτσια και 52 gr/ ημερησίως για τα αγόρια.

– 500 ml γάλα ή γιαούρτι, 70 gr κρέας ή πουλερικά ή θαλασσινά ή ένα αυγό είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός 3χρονου παιδιού.

Φυτικές ίνες: Μια σύνθετη υπόθεση

Τα παιδιά χρειάζονται φυτικές ίνες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας υγιούς ανάπτυξης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες αποτελούν ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη στους ενήλικες και πιθανόν και στα παιδιά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν τα παιδιά στη δυσκοιλιότητα και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει οι φυτικές ίνες στα παιδιά να υπολογίζονται προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του παιδιού.

Αντιοξειδωτικά: Σύμμαχος ενάντια στις ασθένειες

Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, β-καροτένιο και σελήνιο είναι ευρέως διαδεδομένα για την ικανότητά τους να προστατεύουν ενάντια σε παθήσεις όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος. Παρ’ όλο που χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αδιαμφισβήτητα αποτελούν τους «υπερήρωες» των θρεπτικών συστατικών, με την ιδιότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο DNA και στα κύτταρα. Επομένως, τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα από την παιδική κιόλας ηλικία για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, όπως μούρα, μύρτιλα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, κεράσια, καρότα, πεπόνι ανήκουν στα τρόφιμα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Σίδηρος: Ζωτικής σημασίας συστατικό

Ο σίδηρος χρειάζεται για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή συντελεί όχι μόνο σε αναιμία, αλλά και σε σοβαρές νοητικές βλάβες. Ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα κόκκινα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι πηγές αιμικού σιδήρου, μορφή που απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντιθέτως, φυτικά προϊόντα όπως σπανάκι και όσπρια προμηθεύουν μη-αιμικό σίδηρο, μορφή που δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Για να απορροφήσει ο οργανισμός περισσότερο μη-αιμικό σίδηρο, καλό είναι να προσθέτουμε στα γεύματα μια πηγή βιταμίνης C, όπως πορτοκάλι, ντομάτα, ακτινίδιο, φράουλες ή κόκκινες πιπεριές. Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία θρεπτικών συστατικών αποτελούν την ιδανική συνταγή για υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού