Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα;

21/11/2013 20:20
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα;

Αν αναρωτιέστε σε πια ηλικία θα έπρεπε να κόψει κανείς το κάπνισμα, τότε αυτή είναι κάπου στα 40 με 50 έτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια τέτοια απόφαση θα χαρίσει στους καπνιστές την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να μην νοσήσουν κι από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

 

Μόλις κάποιος κόψει το κάπνισμα γλυτώνει αμέσως από  τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Οι πνεύμονες όμως για να καθαρίσουν εντελώς χρειάζονται 12 χρόνια! Άρα όσο πιο νωρίς το πάρει κανείς απόφαση τόσο καλύτερα.

Το μέρος της Ελλάδας στο οποίο συγκεντρώνονται πολυ υψηλά ποσοστά ατόμων που πάσχουν από τη νόσο είναι η Κρήτη. Αυτο δυστυχώς αποδεικνύεται από όσους διαπιστώνεται πως νοσούν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ύπουλη ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από το τσιγάρο και σε οδηγεί σε προχωρημένο στάδιο στην αναπηρία αφού δεν μπορείς να αναπνεύσεις και αναγκάζεσαι ζεις με μηχανική υποστήριξη.

Ένα ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό της τάξης του 16% πάσχει από ΧΑΠ,  όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta, o διευθυντής της πνευμονολογικής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο κ. Μανώλης Φερδούτσης.

Στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών όχι μόνο σε  τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο  επίπεδο. Οι αριθμοί σοκάρουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΧΑΠ σήμερα είναι η 4η συχνότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, από την οποία πάσχουν 210 εκατομμύρια άνθρωποι!

Η πρόβλεψη είναι ότι το 2030,  θα είναι το έτος κατά το οποίο η ΧΑΠ θα γίνει η 3η συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Πρόκειται για συγκλονιστικούς αριθμούς αν κανείς αναλογιστεί ότι είναι μια πάθηση που προκαλείται μόνο από το κάπνισμα», σημείωσε ο  ίδιος.

Για τους επιστήμονες πλέον το κάπνισμα δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια, είναι μια νόσος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Οι πάσχοντες από ΧΑΠ σε προχωρημένο στάδιο έχουν εξαιρετικά κακή ποιότητα ζωής και ζουν μόνο με οξυγόνο. Και για όσους έχουν ΧΑΠ αυτή δεν είναι μια σπάνια περίπτωση.

«Η ΧΑΠ οδηγεί στην αναπηρία διότι ένας άρρωστος με ΧΑΠ σε προχωρημένο στάδιο δεν μπορεί να αναπνεύσει και χρειάζεται μηχάνημα. Καθηλώνεται στο σπίτι του με οξυγόνο και δεν μπορεί να κάνει ούτε τα στοιχειώδη», τόνισε o διευθυντής της πνευμονολογικής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι ο χρόνιος βήχας, η υπερβολική παραγωγή πτυέλων και η δύσπνοια, συμπτώματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Ιδιαίτερα το χειμώνα παρουσιάζεται αύξηση στις νοσηλείες των ασθενών λόγω των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, ενώ πολλές φορές δυστυχώς αυτά τα συμπτώματα εκλαμβάνονται λανθασμένα ως κρυολογήματα ή  λοιμώξεις του αναπνευστικού και δε σχετίζονται με τη ΧΑΠ.

«Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αρχίζει να δείχνει τα πρώτα δείγματα από τα 40 και μετά, με αποκορύφωμα την ηλικία των 60 ετών όταν ο καπνιστής με ΧΑΠ, πλέον νοσεί» δήλωσε ο κ. Φερδούτσης.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι οι  καπνιστές που σήμερα είναι 40-50 ετών είναι σαφώς πιο ενημερωμένοι από τους καπνιστές που σήμερα είναι 70.

Σύμφωνα με το διευθυντή της πνευμονολογικής μονάδας του Βενιζελείου  Νοσοκομείου, αυτοί που σήμερα θέλουν να κόψουν το τσιγάρο είναι οι ηλικίες μεταξύ των 40-50 ετών, που θεωρείται μια καλή ηλικία για να προλάβει κανείς τη ΧΑΠ.

Μάλιστα η προσέλευση στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος.