Ούτε σε ποιόν χρωστά δεν ξέρει πια ο ΕΟΠΥΥ!

20/11/2013 13:18
Ούτε σε ποιόν χρωστά δεν ξέρει πια ο ΕΟΠΥΥ!

Στην απόλυτη "ξεφτίλα" έχει μετατατραπεί ο ΕΟΠΥΥ που χρωστά σχεδόν σε όλους τους Ελληνες. Το τραγικότερο της ιστορίας είναι βέβαια πως δεν ξέρει σε ποιόν ακριβώς χρωστά μιας και τα τιμολόγια με τα οποία πρέπει να πληρωθούν οι πάροχοι φιλοξενούνται σε...σακούλες σκουπιδιών. Η λέξη οργάνωση είναι μάλλον άγνωστη για τον Οργανισμό.

 

Μπάχαλο η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ με τις σακούλες σκουπιδιών να έχουν μετατραπεί σε αποθηευτικούς χώρους για τα δικαιολογητικά, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ελέγξει ώστε να καταβάλει τα χρωστούμενα του προς τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα αλλά και τους φυσικοθεραπευτές.
 
Και ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα δημιουργήσει έναν Νέο ΕΟΠΥΥ που θα μετατραπεί αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών, αποδεικνύεται ότι μέχρι σήμερα όσες υπηρεσίες έχει αγοράσει δεν μπορεί καν να τις αποπληρώσει. Όχι μόνο να τις πληρώσει αλλά ούτε να τις εκκαθαρίσει.

Έλεγχος για κλάματα!

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος μέσω ιδιωτικών εταιρειών στα τιμολόγια που έχουν κατατεθεί προς εκκαθάριση και αποπληρωμή. Και ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραχώρησε τον έλεγχο σε  τρεις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μέσω εσωτερικής διαδικασίας χωρίς διαγωνισμό και χωρίς καν να ορίσει τα κριτήρια ελέγχου, αποδεικνύεται ότι οι εκκαθαρίσεις των τιμολογίων δεν μπορούν να ξεκινήσουν.
 
Πρόσφατα με επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές, τα διαγνωστικά και τους φυσικοθεραπευτές  ζήτησε να ορίσουν ποια από τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες επιλέγουν για να γίνει ο έλεγχος.
 
Θα πρέπει να ακολουθήσει σύμβαση και μετά να ξεκινήσει έλεγχος. Να σημειωθεί ότι πρέπει να ελεγχθούν περίπου 3000 μικρά και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, 140 ιδιωτικές κλινικές καθώς και πάνω από 1000 φυσικοθεραπευτές.

 
Ο έλεγχος στα τιμολόγια με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίσθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Κάτι που φαντάζει μάλλον σαν όνειρο θερινής νυκτός.
 
Οι ελεγκτές θα πρέπει να συνεργασθούν  με τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ όπου βρίσκονται τσουβαλιασμένα τα τιμολόγια σε σακούλες σκουπιδιών. Όμως βασική λεπτομέρεια είναι ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να πηγαίνουν απογευματινές ώρες καθότι τις πρωινές δεν υπάρχει ούτε καρέκλα για να καθίσουν όπως τους διαμηνύθηκε.
 
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ δε γνωρίζει καν πόσο είναι το ποσό που θέτουν ως απαίτηση οι κλινικές , τα διαγνωστικά και οι φυσικοθεραπευτές. Εν συντομία δεν ξέρει καν πόσα και που χρωστά.

Με βάση τις εκτιμήσεις ο έλεγχος αλλά και η σχετική αποπληρωμή για το 2013 δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσει ένας χρόνος.