Απολύονται και οι γιατροί των ειδικών εργαστηρίων

20/11/2013 12:43
Απολύονται και οι γιατροί των ειδικών εργαστηρίων

Το χριστουγεννιάτικο δώρο της απόλυσης δεν θα πάρουν τελικά μόνο οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων αλλά και όσοι εργάζονται στα ειδικά εργαστήρια των πολυϊατρείων. Αυξάνεται σταδιακά ο αριμός των προς απόλυση ιατρών, ενώ ο Άδωνις επιμένει πως οι διοικητικοί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν ασφαλείς.

 

Την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ θα δούν τελικά περισσότεροι γιατροί σε σχέση με ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ο Άδωνις σκοπεύει τώρα να αγοράζει τις υπηρεσίες των εργαστηρίων-  που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσαν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ- από τον ιδιωτικό τομέα. Επιμένει ωστόσο πως  οι διοικητικοι και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ δε θα απολυθούν αλλά θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφερειες.

Ο "νεός ΕΟΠΥΥ" έτσι όπως τον σχεδιάζει ο υπουργός με τις ευλογίες της τρόικας, δεν έχει χώρο για δικά του εξειδικευμένα εργαστήρια, διότι θα αγοράζει πλέον υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό και μαζί με τις χειρουργικές ειδικότητες των ιατρών που κινδυνεύουν να δούνε την πόρτα εξόδου από το σύστημα, εκτός θα βρεθούν όπως όλα δείχνουν και όσοι εργάζονται στον εργαστηριακό τομέα.
 
Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που είναι περίπου 2200 άτομα και πολλοί εξ αυτών ανήκουν στα εργαστήρια, δεν αποσαφήνισε πλήρως την κατάσταση.
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, από τη μία τους διαβεβαίωνε ότι δε θα απολυθούν και θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες δηλαδή ουσιαστικά στα κέντρα υγείας, και από την άλλη δεν προέβλεπε ειδικά τμήματα με εξειδικευμένες εξετάσεις στη νέα κατάσταση. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι σήμερα δουλεύουν στα εργαστήρια μάλλον θα περισσεύουν.

Αυτό για το οποίο ωστόσο μίλησε με βεβαιότητα είναι η διαθεσιμότητα-κινητικότητα που θα μπούνε. Εσκεμμένα βέβαια ο υπουργός δεν διευκρίνησε ποια από τις δυο μιας και άλλο κινητικότητα άλλο διαθεσιμότητα.
 
Και μέσα σε αυτήν τη σύγχυση των λέξεων, που έκανε όμως τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ να ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο, ο Άδωνις Γεωργιάδης τους ζήτησε “να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις”.
 
Άλλωστε όπως προέκυψε από τη συζήτηση, και αποτελεί και εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Λεωνίδα Βιτωράτου, τη μεγάλη “πίτα” των εργαστηριακών εξετάσεων θα την πάρει ο ιδιωτικός τομέας και τα κέντρα υγείας θα περιοριστούν σε μικρά εργαστήρια που θα κάνουν εξετάσεις τύπου: ζάχαρο, γενική αίματος και ούρων.
 .