Το νέο μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων

18/11/2013 12:13
Το νέο μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων

Άρδην θα αλλάξουν έως το τέλος του χρόνου όλα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε για τα δημόσια νοσοκομεία. Σε ειδική επιστημονική επιτροπή ανέθεσε ο Άδωνις την δημιουργία των νέων κανόνων για την αναδιαμόρφωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

Σειρά παίρνουν και τα δημόσια νοσοκομεία στον κυκεώνα της αλλαγή μετά τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ειδική επιστημονική επιτροπή που θα τα αναλάβει αναμένεται να έχει έτοιμη την πρότασή της έως το τέλος του χρόνου και τότε να παραδώσει τα αποτελέσματά της στον υπουργό.

Στόχος του Άδωνι είναι να ξεκινήσουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2014 όπως τα νοσοκομεία του εξωτερικού.

Ποιές αλλάγές όμως θα παραγματοποιηθούν;

Στα σχέδια για την αλλαγή είναι: Ο τρόπος υποδοχής των ασθενών, ο τρόπος εργασίας του προσωπικού, οι συνθήκες νοσηλείας και θεραπείας αλλά μεταξύ άλλων και η αρχειοθέτηση των στοιχείων του κάθε ασφαλισμένου. Ειδικότερα θα μπούνε συγκεκριμένοι κανόνες όπως από την ώρα που ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να βλέπει έναν νοσηλευόμενο ασθενή, μέχρι και την ώρα που θα πρέπει η νοσηλεύτρια να αλλάξει τον ορό.
 

Επίσης θα τεθούν νέοι όροι σχετικά με το πως θα αντιμετωπίζεται ένας ασθενής από την ώρα που θα περνά την πύλη του νοσοκομείου μέχρι και την ώρα που θα βγαίνει.

Με βάση τους σχεδιασμούς της επιστημονικής επιτροπής οι ασθενείς περνώντας την είσοδο του ΕΣΥ θα απευθύνονται σε ειδικό τμήμα το οποίο και θα τους κατευθύνει για το που πρέπει να πάνε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα υγείας τους. Την ίδια ώρα θα καταγράφεται κάθε κίνησή τους ώστε να είναι σε γνώση των ιθυνόντων ο πλήρης “χάρτης” αποθεραπείας του κάθε ασφαλισμένου.
 
Νέες συνθήκες εργασίας θα υπάρξουν και για το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να ακολουθεί ακόμη και χρονοδιάγραμμα εξέτασης και παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς.

Οι λεπτομέρειες θα βασισθούν πάντως στα πρότυπα λειτουργίας των νοσοκομείων της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και στους κανόνες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.