Το υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει ως αναπηρία τον διαβήτη

8/11/2013 20:02
Το υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει ως αναπηρία τον διαβήτη
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ( Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ) εκφράζει  την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ’ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. 
 
Η Ομοσπονδία θεωρεία διανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον Υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Πληροφορούμε τον Υπουργό και όλους τους αρμόδιους επί του θέματος ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία χρόνια πάθηση της οποίας οι επιπλοκές αποτελούν σοβαρές μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες. 
 
Η Ομοσπονδία έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με την χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευμόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου  που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας  Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το σακχαρώδη διαβήτη. 
 
Η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα αφήνει εύλογα ερωτηματικά για το σκοπό αυτής της παράλειψης,  αφού η συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια ατόμων που πάσχουν από μη ιάσιμη χρόνια πάθηση το μόνο που επιφέρει είναι την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταβολής του ποσού των 46€!!! Και είναι γνωστό ότι τα άτομα με Σ.Δ. αγγίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που αυξάνονται καθημερινά. 
 
ΑΠΑΙΤΟΥν ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, την ένταξη της χρόνιας νόσου, Σακχαρώδης Διαβήτης, στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας.