Κανένα χειρουργείο πια στο Αττικόν

8/11/2013 14:14
Κανένα χειρουργείο πια στο Αττικόν

Την πόρτα της εξόδου δείχνουν οι εργαζόμενοι στο Αττικόν σε όσους ασθενείς επιθυμούν να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο. Αναλώσιμα υλικά ουτε για δείγμα δεν υπάρχουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται χειρουργεία στη σειρά, να μην προγραμματίζονται καινούρια κι οι ασθενεις απελπισμένοι πια να παραδίδουν τα οπλα.

 

Το λιγότερο 20 προγραμματισμένα χειρουργεία ακυρώνι την βδομάδα που μας έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Τραγική ειρωνία της κατάστασης είναι οτι Αττικόν έχει και πανεπιστημιακό χαρακτήρα.
 
Το μοναδικό νοσοκομείο σε όλο το Θριάσειο πεδίο, το Αττικόν, διακόπτει τα τακτικά χειρουργεία και τις προγραμματισμένες εισαγωγές εξαιτίας τραγικής έλλειψης χειρουργικών υλικών αλλά και των απαραίτητων κονδυλίων.
 
Ειδικότερα, με έγγραφό του προς τους συντονιστές Διευθυντές του νοσοκομείου ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν» δίνει εντολή να σταματήσουν οι εισαγωγές των τακτικών χειρουργικών περιστατικών,  τα ειδικά αγγειοχειρουργικά αλλά  και τα ορθοπεδικά περιστατικά, αφού το νοσοκομείο αδυνατεί να εξασφαλίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά.
 
Ο λόγος φυσικά είναι οικονομικός. Η εξάντληση δηλαδή των πιστώσεων από τον προυπολογισμό του νοσοκομείου για το 2013.
 
Εξαίρεση θα υπάρχει για τους καρκινοπαθείς ασθενείς, αλλά το νοσοκομείο δεν μπορεί τουλάχιστον για 4-5 ημέρες να πραγματοποιήσει αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς τα υλικά που απαιτούνται για μία απλή επέμβαση τοποθέτησης stent κοστίζουν το λιγότερο 50.000 ευρώ.
 
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Η. Λαμπίρης έχει ειδοποιήσει τη 2η ΥΠΕ και ήδη γίνονται προσπάθειες μεταφοράς των πιστώσεων από διάφορους άλλους κωδικούς, προκειμένου να εξευρεθούν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. 
 
Πάντως το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Η. Λαμπίρης , να δώσει ακριβείς κατευθύνσεις στους Συντονιστές Διευθυντές για το είδος των τακτικών περιστατικών που θα μπορεί να καλύψει το νοσοκομείο. 
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα υλικά για τον τομέα της γενικής χειρουργικής  κοστίζουν ετησίως 500.000 ευρώ, 2 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα ορθοπεδικά υλικά το χρόνο ενώ άλλα 2 εκατ. είναι το κόστος για τα αναλώσιμα των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων. 
 
Μέχρι τότε ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να πεθαίνει "σαν το σκυλι στο αμπελι", να υποφέρει και να επιδεινώνεται μερα με την μέρα η υγεία του, επειδη κάποιοι ανεύθυνοι σπατάλησαν ανελέητα και δεν διαχειρίστηκαν ορθολογικα τα κονδύλια που δόθηκαν στο υπουργείο.