Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο γραφείο όταν είμαστε άρρωστοι

8/11/2013 11:08
Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο γραφείο όταν είμαστε άρρωστοι

Κορυφαίος μικροβιολόγος δίνει ρητές συμβουλές σε όσους είναι άρρωστοι -ακόμα κι αν βρίσκονται στα άρχικά στάδια της ασθένειας και μπορούν να ανταπεξέλθουν στα εργασιακά τους καθήκοντα- να μένουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους κι, όχι να πηγαίνουν στην δουλειά τους.

 

Για την ακρίβεια, ο Charles Gerba, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, προεδοποιεί πως όταν κάποιος είναι άρρωστος, δεν πρεπει να πηγαίνει δτο γραφείο του, ακόμα κι ανα αισθάνεται σχετικά καλά, καθώς αποτελεί βόμβα μικροβίων. Είναι στην ουσία μια μετακινούμενη πηγή εξάπλωσης της ασθένειας και μπορεί να οδηγήσει σε "επιδημία" στο γρφείο.

«Ακόμη και αν μόλις αρχίζετε να έχετε κάποια συμπτώματα, πρέπει να μείνετε σπίτι, καθώς σε αυτή τη φάση είστε και πιο μολυσματικοί», επεηγεί ο Gerba.

«Βλέπουμε πολύ συχνά επιδείνωση των συμπτωμάτων μιας ίωσης επειδή οι ασθενείς απλώς δεν σταματούν ώστε να ξεκουραστούν λίγο», υπογραμμίζει ταυτόχρονα η Κάθριν Κάμνις, Επίκουρη Καηγήτρια Επιστημών Υγείας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλοφόρνια.

«Πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να πάνε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι φθάνουν τον οργανισμό τους στα όριά του και καταλήγουν ακόμη πιο άρρωστοι έπειτα από τρεις ή τέσσερις ημέρες σε σχέση με το πώς θα ένιωθαν αν είχαν πάρει άδεια την πρώτη ημέρα και είχαν επιτρέψει στο σώμα τους να πολεμήσει τη λοίμωξη» ,συνεχίζει η ίδια στην ισροσελίδα ιατρικών ειδήσεων WedMD.

Από την άλλη πλευρά, η λήψη φαρμάκων για την γρίπη και το κρυολόγημα μειώνουν την απόδοση στην εργασία.

«Είναι η στιγμή που κάποιος αρχίζει να έχει λίγο πυρετό και να μην αισθάνεται καλά. Αν πάει στην εργασία του σε αυτή την κατάσταση, όποιο φάρμακο και αν λάβει θα επιδράσει αρνητικά στο πόσο καλά θα κάνει τη δουλειά του αφού κατά κύριο λόγο θα του προκαλέσει νωθρότητα και νύστα» επεξήγησε η δρ Κάμινς.

Παλαιότερες έρευνες μάλιστα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ο δρ Γκέρμα συστήνει. Ο άρρωστος που πηγαίνει το γραφείο του,δηλαδή, αποτελεί τεράστια μολυσματική πηγή για όλους τους συναδέλφους του, ενώ  θα ήταν προτιμώτερο να μείνει σπίτι του, για το δικό του καλά αλλά και των γύρω του.