Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο "όργανο" στο ανθρώπινο σώμα

7/11/2013 14:53
Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο "όργανο" στο ανθρώπινο σώμα
Ένα νέο "όργανο" για το ανθρώπινο σώμα ανακάλυψαν δυο Βέλγοι χειρουργοί. Ο λόγος για έναν καινούριο σύνδεσμο που βρίσκεται στην περιοχή του γονάτου κι έγινε γνωστό με το όνομα ALL.
 
Ωστόσο το άγνωστο αυτό για το ευρύ κοινό μέρος του ιστού που περιγράφηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘Anatomy’ ,δεν είναι είναι εντελώς ανέγνωρο στην επιστημονική κοινότητα, μιας κι αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο χειρουργό Paul Segond το 1879.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Segond πρόσεξε την ύπαρξη ενός μαργαριτώδους, ανθεκτικού, ινώδους "προιόντος", αλλά μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί σαφής ανατομική περιγραφή.
 
Ο Steven Claes και ο Johan Bellemans, από το University of Leuven, αποφάσισαν να εξετάσουν τη θεωρία ως μέρος της έρευνάς τους σε τραυματισμούς προσθίου χιαστού συνδέσμου (ACL), που αποτελούν από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς γονάτου σε αθλητές.
 
Οι γιατροί εστίασαν σε 41 γόνατα από ανθρώπινα πτώματα και ανακάλυψαν την ύπαρξη ALL σε όλα τα γόνατα εκτός από ένα.
 
Δεδομένης της δομής και της θέσης του στο γόνατο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ALL επηρεάζει την περιστροφή του γονάτου- κατάσταση στην οποία το γόνατο εξασθενεί κατά τη φυσική δραστηριότητα, ακόμα και μετά από εγχείρηση για την αποκατάσταση μιας διάσχισης ACL.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η περιστροφή προκαλείται από τραυματισμό στο ALL.
 
Βέβαια, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση αλλά το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει σε μελλοντικές αγωγές για τραυματισμούς ACL.