Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο ΕΟΠΥΥ

7/11/2013 12:17
Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο ΕΟΠΥΥ

Με τα "κατορθώματα" του ΕΟΠΥΥ ασχολείται πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μέχρι πρόσφατα αγνοούσε το γεγονός πως ο Οργανισμός όχι μόνο δεν έχει ρευστό να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά χρωστά κι από πάνω σε όποιον μιλά ελληνικά.

 

Ενήμερος είναι πλέον ο πρωθυπουργός για τον βίο και την πολιτεία του ΕΟΠΥΥ. Οι ασυδωσίες και οι σπατάλες του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο και τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Στα κάγκελα βρίσκεται το Μαξίμου εξαιτίας της διαχείρισης και του λανθασμένου τρόπου κατανομής των κονδυλίων που δόθηκαν στον Οργανισμό. Ακόμα και τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού του είναι λάθος!

Γι' αυτό ο πρωυθπουργός βρίσκεται σε αναβρασμό κι έχει προχωρήσει σε αλεπάλληλες συζητήσεις για τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και στον τρόπο διαχείρισης κι αξιοποίησης των οικονομικών.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μάλιστα των κυβερνητικών στελεχών, που όλο και φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες φέροντας ζαλάδα στην κυβέρνηση, αναφέρονται ακόμη και σε αλλαγές προσώπων ενώ έχουν προσεγγισθεί ακόμη και πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με την προοπτική να καλύψουν βασικές θέσεις στον ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός πρέπει να σταματήσει να μπάζει νερά από παντού και να ελέγξει ορθολογικά οπωσδήποτε τις δαπάνες του.
 
Ο πρωθυπουργός πάντως έδωσε ρητή εντολή να λήξει άμεσα το θέμα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη γι αυτό άλλωστε και ο υφυπουργός ανακοίνωσε μια πρώτη καταβολή χρημάτων σε αρκετούς κλάδους υγείας, όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φυσικοθεραπευτές, τα κέντρα αποκατάστασης κλπ.
 
Ο εκνευρισμός Σαμαρά σχετίζεται εκτός των άλλων  με το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει μόλις το 8% από τις παλαιές οφειλές του αλλά και για τις όχι και τόσο αξιοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε διάφορες επίπεδα.
 
Τις επόμενες ημέρες και με την επιστροφή Άδωνι από το Καζακστάν το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί σε υψηλό επίπεδο.