Άστραψε και βρόντηξε ο Άδωνις για τις εκλογές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και για το ΣΥΡΙΖΑ

6/11/2013 10:48
Άστραψε και βρόντηξε ο Άδωνις για τις εκλογές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και για το ΣΥΡΙΖΑ

Δεν άντεξε ο Άδωνις την βαριά ήττα του κόμματός του στις εκλογές που διενήργησαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφού το πρώτο κόμμα που αναδείχθηκε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε εκβιαστικά 24 ώρες μετά ο υπουργός. Με άλλα λόγια ήταν σαν απειλεί-προειδοποιεί τους γιατρούς πως αφού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα "λουστούν" και τις συνέπειες.

 

Αφού ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ καλά να πάθετε, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας μετά τις εκλογές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) φοβούμενοι μήπως η κυβέρνηση τους μετατρέψει σε πλήρους απασχόλησης κι ως εκ τούτου χάσουν τα απογευμτινά-ιδιωτικά ιατρεία τους, έστρεψαν την πλάτη τους  στον Άδωνι. Αν όμως διατηρηθεί το ήδη υπάρχων καθεστώς, δηλαδή 5,5 ώρες συνολικής εργασίας τη μέρα στα πολυϊατρεία, θα μπορούν άνετα να εργάζονται και στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Με την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας των Ταμείων, αναμένεται να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Το σημείο αυτό αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών καθώς σήμερα στο σύστημα το ιατρικό προσωπικό είναι πολλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα των δημόσιων δομών υγείας κάτω από το μηδέν.
 
Άλλωστε αναλογα με τον φορέα στον οποίο απασχολείται κάθε φιατρός έχει και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, τώρα ΕΟΠΥΥ, παράγουν και ιδιωτικό έργο. Από την άλλη ΄όμως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που είναι αποκλειστικής απασχόλησης δεν μπρολαβαίνουν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία. Από την άλλη στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να τους επισκέπτονται οι ασθενείς στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωρίζοντας το μεγάλο φόβο των γιατρών του πρώην ΙΚΑ για την αποκλειστική απασχόληση, έσπευσε να απαντήσει με αφορμή τοποθέτηση εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή. Ειδικότερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπει τη μεταφορά όλων των μονάδων της ΠΦΥ στις ΥΠΕ με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως των ιατρών σε αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ πιστοποιεί την πλήρη συμφωνία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μετά από αυτό ο κ.Γεωργιάδης δήλωσε εμφατικά: "Κατόπιν αυτών των εξελίξεων –και αφού συγχαρούμε το ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του- δηλώνουμε ότι, σεβόμενη την απόφαση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση, παρά το αρχικό της σχέδιο για το καθεστώς εργασίας των ιατρών, θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".
 
Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση πίεση στον κλάδο ότι αφού ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθηθεί και το πρόγραμμά του.